Härnösand/Västernorrland

Vi dricker te och lär oss e

1:18 min

Det är en mänsklig rättighet att få lära sig läsa och skriva. Och det är särskilt viktigt att kvinnor och mammor får lära sig. Det tycker Birgitta Notlöf från föreningen Livstycket som idag presenterar sin verksamhet med läs- och skrivinlärning för analfabeter i en utställning på Sambiblioteket i Härnösand.

På Livstycket i Tensta, Stockholm har 16 kvinnliga analfabeter lärt sig läsa och skriva. De har också gjort en bok tillsammans. I biblioteksutställningen som idag kom till Härnösand får man se hur det gick till.

– Livstycket har visat att det går att lära analfabeter att läsa och skriva, säger Birgitta Notlöf.

Våren 2010 startade Livstycket läsprojektet Vi dricker te och lär oss e. Deltagarna har fått koppla språkljuden till bokstäver, ord och egna berättelser. De illustrerade även sin nya språkvärld med egna konstnärliga alster.

I Härnösand har Röda Korset redan jobbat med materialet med en grupp invandrarkvinnor. 
– De blir stolta och glada när dom inser att de kan läsa, säger Stina Grundberg från Röda Korset.

Och enligt Birgitta Notlöf är det kvinnorna som är huvudpersoner och borde stå i centrum när det gäller att lära analfabeter att läsa och skriva. Både för att kvinnorna är i majoritet. Av världens cirka 900 miljoner analfabeter är cirka 600 miljoner kvinnor, säger hon.

– När en kvinna som är mamma lär sig läsa så får hon en helt annan kaxighet. Den kommer även barnen och hela familjen till nytta. En kaxig kvinna kan göra mycket mera än en som inte tror att hon kan nånting!