Grekland: Fortsatta förhandlingar under tidspress

1:30 min

I Grekland pågår fortfarande förhandlingarna om villkoren för ett nytt räddningspaket till det krisdrabbade landet. Ett parlamentsbeslut om villkoren är planerat till nu på söndag, annars hinner Grekland inte få pengarna i tid.

Nu i eftermiddag studerar ledarna för de tre partierna i Greklands koalitionsregering ett dokument på 50 sidor med nya villkor från de övriga euroländerna, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden. 

Pappersbunten innehåller krav på ytterligare djupt impopulära nedskärningar i det grekiska samhället. 

Bland annat uppges minimilönerna inom den privata sektorn sänkas genom lagstiftning. Sänkningen ska bli drygt 20 procent, från motsvarande drygt 7 000 kr i månaden till mindre än 6 000. 

Mer än 300 000 Greker har bara minimilön. Det motsvarar var sjätte anställd. Villkoren innebär också att pensionerna i landet ska sänkas ännu mer. 

Om greklands regering säger ja till paketet, kommer eurozonens finansministrar att hålla ett möte i morgon för att avgöra om löftena är tillräckliga. 

Men Greklands framtid är ändå inte avgjord: Parlamentet ska debattera kravpaketet på söndag. Och det är inte uteslutet med avhopp från partilinjerna.

I dag uppger den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal, att ett nytt sockrat förhandlingsbud ligger på bordet: Europeiska centralbanken ska ha utlovat att efterskänka en del av sina lån till Grekland om det nya besparingsprogrammet antas av parlamentet. 

I mitten av nästa vecka klämtar klockan för Grekland. Då går tiden ut för att landet ska hinna få pengar i tid för att klara av nästa avbetalning på sitt skuldberg.