M anklagas för att förhala öppna partibidrag

2:17 min

De svenska partierna får återigen kritik för att inte öppet redovisa privata bidrag. Nya regler dröjer och Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson anklagar nu Moderaterna för att medvetet fördröja lagstiftning i frågan.

Peter Eriksson befarar att lagstiftningen inte kommer att hinnas med förrän efter nästa val:

– Risken är stor att det inte kommer att bli så eftersom det nu dröjer och Moderaterna verkar förhala frågan i stället för att snabbt tillsätta en utredning så att vi kan få fram ett lagförslag som riksdagen kan besluta om före nästa val, säger han.

Sverige är ett av få länder där politiska partier kan ta emot pengar från privata intressen utan att öppet behöva redovisa dessa. Det har länge höjts krav om lagstiftning men för framför allt moderaterna har det här varit en svår fråga.

För knappt ett år sedan förband sig partiet att frivilligt redovisa namnen på personer som skänkt över 20 000 kronor.

Och efter ytterligare kritik accepterade partiet någon månad före jul lagstiftning. Även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sade sig då vara öppna för detta.

Då gjorde Moderaterna upp med Socialdemokraterna om att partisekreterarna först skulle diskutera frågan.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten vill inte kommentera processen i Ekot i dag, men hälsar att mötet mellan partisekreterarna ska ske inom kort, var och när är dock inte bestämt.

Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson, moderat som tidigare drivit frågan om öppenhet mot partilinjen:

– Blotta misstankarna att partiet tar emot pengar och i gengäld då ska stå för den politik som givaren efterlyser, det är ju så osmakligt. Vi kan inte ha det så, särskilt inte ett parti som nya Moderaterna som säger att vi är ett öppet parti, det går inte.

Maria Abrahamsson och Peter Eriksson talade i dag i samband med att Transparency International presenterade sin stora granskning av svenska samhällsinstitutioners förmåga att stå emot korruption.

I studien nämns just Sveriges bristande lagstiftning i frågan om privata intressens möjlighet att skänka pengar till politiska partier.

Något som borde ha åtgärdats för länge sedan, enligt Transparency Internationals Sveriges ordförande Lars-Göran Engfeldt:

– Vi tog ju upp det här redan för många år sedan och ingenting har egentligen hänt konkret, Sverige sticker ju ut i Europa. I EU är det bara Malta och Sverige som har den här dåliga situationen med otillräcklig reglering av partistöden, säger han.