RYSKA VALET

Röster köps inför valet i Ryssland

2:38 min

Efter det fuskkantade parlamentsvalet i december gör den ryska ledningen allt för att presidentvalet i mars ska hållas rent från fusk. Men Ekot kan nu berätta hur röstköpet inför den 4 mars redan har börjat.

En röst på Vladimir Putin ger 400 kronor och gratis mat – om du åker runt och röstar hela dan.

– Ditt arbete kommer gå ut på att du lägger din röst på Putin, säger Tatjana i telefon.

Arbetet kommer pågå hela dagen, från det att vallokalerna öppnar klockan åtta på morgon till dess att de stänger klockan åtta på kvällen. För du ska rösta flera gånger, säger Tatjana. Du kommer att bli skjutsad från en vallokal till en annan.

Sveriges Radios Moskvakontor bestämde sig för att ta reda på vad som låg bakom annonsen på sajten massovki.ru och som utlovade 1 700 rubel, knappt 400 kronor för arbete plus lunch under valdagen den 4 mars.

Det visade sig handla om vad som i Ryssland kallas för en karusell: att människor, mot betalning, åker runt på valdagen och lägger sin röst på ett visst parti eller en viss kandidat.

Uppgifterna om karuseller och andra former av fusk var många efter det ryska parlamentsvalet i december. Oberoende valövervakare menar att maktpartiet Enade Ryssland fuskade sig till så mycket som 15-20 procent av rösterna.

Det var det omfattande fusket som utlöste de stora demonstrationerna som följt efter valet och som samlat tiotusentals människor över hela landet, nu senast i lördags.

Premiärminister Vladimir Putin, som hoppas bli vald till Rysslands president för tredje gången i mars, har själv gått ut och lovat krafttag mot fusket, bland annat genom kameraövervakning i landets alla vallokaler.

Hans mål är att segra i en första valomgång med över 50 procent av rösterna. Men i Ryssland menar många bedömare att det krävs just fusk för att Putin ska lyckas med det.

Det verkar även partiet han leder, Enade Ryssland, anse. För enligt Tatjana är det just det partiet som organiserar röstköpet för Vladimir Putin. På vår fråga om det här är seriöst och om det inte finns några risker med att åka runt och rösta flera gånger svarar hon att det är Enade Ryssland som organiserar, kan det bli mer seriöst än så? säger Tatjana.

Vi låter Grigorij Melkonjants från den oberoende valobservatörsorganisationen Golos lyssna på samtalet. Han tvivlar inte på att det faktiskt handlar om vad han kallar "förberedelse till fusk". Trots allt vi hör om att fusket ska upphöra ser vi många exempel på att det fortsätter och till och med tilltar inför presidentvalet, säger han.

– Att man köper röster så här öppet beror på att alla vet att ingen kommer att dömas för det. Man är inte rädd för någonting i det här landet, säger Grigorij Melkonjants.