Busstrafiken

Kortbetalning tillbaka - men strulet fortsätter

1:14 min

Snart kommer det att gå att betala med kontokort igen. Men ett problem kvarstår, det kommer fortfarande att ta lång tid att genomföra själva betalningen.

I höstas köpte Länstrafiken in ett nytt betalningssystem, det visade sig snabbt att det inte fungerade. Dels fungerade det inte alltid att betala med kontokort och dels tog det lång tid när alla skulle knappa in sina pinkoder vid betalningen. Sedan dess har resenärerna fått betala kontant eller köpa ett busskort.

Men nu är en lösning nära, i alla fall på halva problemet. Inom ett par veckor kommer det gå att betala med kontokort igen men det kommer även i fortsättningen att ta tid.

Lösa problemet
Anledningen är att det, enligt ett EU-direktiv, ska vara pinkod vid alla former av kortbetalning. Stefan Fredriksson är VD för Länstrafiken i Jämtlands län, och han säger att de försöker att lösa det problemet.

– Ja, vi förhandlar med banken om att få slippa pinkod på mindre belopp, säger han.

Är det möjligt att ro i hamn det här då?
– Jag tror definitivt att det är möjligt. Det är upp till bankens välvilja men vill de inte göra det får vi kanske hitta en annan bank, säger Stefan Fredriksson.

När resenärer kan betala med sitt kontokort utan att behöva slå in en pinkod är fortfarande oklart.

– Jag kan faktiskt inte svara på hur lång tid det kommer att ta innan vi blir av med pinkoden, säger han.