Krönika

Det gåtfulla uppehållet och Stockholmshockeyns framtid

De två serierna som jag bevakar, AllEttan Mellan och Fortsättningsserien, går båda in i sitt slutskede. I Fortsättningsserien återstår endast två omgångar och där kämpar de tre lagen Värmdö, Vallentuna och Nacka om att ”slippa” spela kvalserie för att ta sig tillbaka till Ettan igen.

Plötsligt blir det ett uppehåll på tio dagar. Varför just nu, frågar sig vän av ordning. Ingen vet.

SHL, Stockholm Hockey League, den ideella organisationen som samordnar de tio lagen i serie D förberedde till seriestarten en lottning som gjorde att lagen normalt spelade två matcher i veckan och undvek matcher på fredagar som absolut inte är en bra matchdag för Stockholmspubliken. Undantaget är givetvis Visby/Roma där fredagar ter sig mer ekonomiskt för både hemmalaget och dess gäster.

Stockholms hockeyförbund som har ansvaret för lottningen berömde förslaget till serielottning och godkände den i sin helhet.

Hur gick det till när AllEttan och Fortsättningsserien skulle lottas?

När grundserien var färdigspelad visade det sig att till AllEttan kom från serie D fyra lag som formellt tillhör distrikt utanför Stockholms hockeyförbund varför SHL valde att inte ”lägga sig i” den lottningen då den också berörde fyra nya lag från serie C. Vad det gällde Fortsättningsserien var förhoppningen att förbundet skulle ta hänsyn till tidigare önskemål att undvika matcher på fredagar.

Fortsättningsserien fick ett serieförslag där de sex lagen spelade på tre fredagar de fem första veckorna. Uppehållet på tio dagar var tillbaka. Här kunde de tre ”onödiga” matcherna på fredagar ha varit inlottade i stället för att köra sönder lagen helt.

På lottningsmötet som sker via telefonmöte orkade inget av de sex lagen protestera utan serielottningen spikades. På Stockholms hockeyförbund tycker man säkert att klubbarna får skylla sig själva när de inte agerar.

Jag kan hålla med till en del, men på förbundet borde ansvariga vara väl medvetna om att föreningarna inte vill ha detta serieupplägg och inte har något behov av ett uppehåll på tio dagar. Ändå väljer man att köra i gamla hjulspår för så har det alltid varit.

De tre matcherna på fredagar är förödande för lagen i serie D, inte bara för att det sliter på spelarna utan också därför att publiken är ointresserade av att gå till matcher som ligger på fredagar. Den sammanlagda publiksiffran för de tre sista matcherna som låg på fredag var 187 personer. 

Hur får vi fart på hockeyn i Stockholm igen? Hur får vi tillbaka publiken?

Den 17/2-18/2 kallar Stockholms ishockeyförbund till sin årliga ordförandeträff. Det är ett ambitiöst program där alla deltagande föreningar får tillfälle att komma till tals i två grupparbeten med tema som Hur får vi spelarna att stanna i Stockholm och Samarbete över föreningsgränserna.

Pelle Björnekarr finns med från SHL. Han skriver så här på sin blogg:

Det behövs massor av nytt blod. I många klubbar är det några få som får göra alltför mycket och orkar inte vara kreativa när arbetsbördan är för stor.

Att hitta personer som kan vara till nytta för klubben är en av de viktigaste uppgifterna för klubbledningen och se till att de kommer med i gemenskapen omgående.

Jag vet att nytillkomna föräldrar i klubbarna ofta har massor med idéer och energi, som alltför ofta blir outnyttjade. Det är därför viktigt att klubbledningen finns ute bland alla lagen, visar sig, pratar och skapar relationer.

Min förhoppning är att årets ordförandemöte skall vara början på den vändpunkt som måste till vad det gäller hockeyns framtid i Stockholm.

Lennart Hanson
hanson@sverigesradio.se