Självklart för Capello att avgå

Jag kan inte annat än älska den cirkus som som är kring det engelska landslaget - the gift that keeps on giving!

När nyheten om att Fabio Capello avgår kablades ut igår slog det mig att jag trots chocken över att en förbundskapten hoppar av fyra månader innan EM-premiären, inte blev särskilt förvånad.

Fabio Capello har alltid varit Fabio Capello. Varför skulle han agerat på ett annat vis?

Capello har under hela sin karriär, och inte minst under tiden som engelsk förbundskapten, byggt sitt ledarskap på att vara en auktoritär envåldshärskare.

När han tog över tyckte de flesta att de engelska stjärnorna behövde någon som styrde upp vad som då sågs som ett lag med uppblåsta divor som gjorde lite som man behagade på landslagssamlingar.

Capello förbjöd ketchup till maten. Capello förbjöd mobiltelefoner på samlingar och bussresor. Capello förbjöd besök på spelarhotellet.

Flera journalister som jobbar nära landslaget vittnar om att italienaren knappt för någon dialog alls med spelarna. Den sköter hans assistenter.

En person på det svenska förbundet som jag talat med är bekant med Leif Swärd, den svenske läkare som arbetar för England sedan "Svennis" tid där.

Enligt honom har det varit svårt för det medicinska teamet att arbeta eftersom man inte haft någon kontakt med Capello, och därför inte kunnat resonera kring spelarnas skadestatus.

Fabio Capello har varit diktatorisk och när han nu blivit överkörd av FA i och med beslutet att avsätta John Terry som lagkapten har han auktoritet förstås underminerats.

Fabio Capello hade knappast accepterat något sorts förmanande från FA. Det hade lika gärna kunnat vara ketchupen.

Nu skedde det i en sådan pass uppmärksammad och kontroversiell fråga som vem som skulle leda Capellos landslag ut på planen, vara hans närmaste länk till spelartruppen.

I Fabio Capellos värld kan ingen annan än han själv bestämma över vem den personen ska vara.

Vem tar över nu då?

Harry Redknapp är favoriten alla verkar vilja ha. Och Redknapp har själv tidigare sagt sig vara intresserad. Men i det här läget? 

Skulle Redknapp verkligen lämna Tottenham som går mot sin bästa säsong på mycket länge med fjorton omgångar kvar?

För att coacha England i ett slutspel när han inte kommer att hinna sätta sin prägel på laget - jag har svårt att tro det.

Att vara förbundskapten parallellt med manager för Spurs känns inte genomförbart, inte med så kort tid kvar till EM.

Stuart Pearce är en trolig kandidat då han redan är assistent åt Capello samt basar för U21-landslaget. Med argumentet att han redan är "nära laget".

Men inte tror jag att Stuart Pearce har haft mycket att säga till om vad gäller Englands träningar och matchande under Fabio Capello.

Vore ungefär som att Erik Hamrén slutade och Marcus Allbäck skulle gå från "spelaransvarig" till huvudtränare.

Jag tycker att det bästa namnet av de aktuella är Guus Hiddink. En tränare med erfarenhet av stora mästerskap och van att arbeta under tidsmässiga knappa förhållanden.

Väldigt tydlig med sin spelidé och bra på att snabbt få sina lag att spela på hans vis. Minns hans framgångsrika tid som tillfällig manager i Chelsea 2008-09.

Enda problemet med Hiddink är väl att det under en längre tid varit självklart att en engelsman ska ta över landslaget efter Capello.

Kanske kan denna akuta situation få det engelska förbundet att svänga från den gängse uppfattningen.

Självklart är detta uppstådda kaos goda nyheter för Sverige. Tidigare, trots avstängningen på Wayne Rooney, var England solklar gruppfavorit. Minns att man imponerade stort i kvalet och spelade ut Sverige på Wembley i november (Capellos sista landskamp) med en b-uppställning.

Aldrig någonsin kommer vi höra Erik Hamrén säga något annat än "vi kan bara lägga fokus på vad vi själva kan påverka", men jag är säker på att förbundskaptenen likt vi alla här ser en möjlighet vi inte trodde skulle uppstå.

Det är inte heller så att bara för att Capello avgått så försvinner den oroshärd som är John Terrys närvaro i truppen.

Hur ska nästa förbundskapten tänka kring att han med en spelare som anklagas för att ha uttryckt sig rasistiskt om en motståndare?

Det talas om sprickor i den engelska spelartruppen (väldigt naturligt). Sprickor som efterträdanden genast kommer at tbehöva laga.

Värt att notera är också att Sverige möter England i den andra omgången. Ett presumtivt dåligt resultat för engelsmännen mot Frankrike i premiären skulle innebära att vi ställs mot ett landslag med kniven på strupen - medvetna om en förlusts stora konsekvenser.

I de lägena brukar svenska landslag trivas.

(9 feb)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se