Fransk ex-minister åtalas efter Sarkozys kampanj

1:27 min

I Frankrike har en av president Sarkozys närmare medarbetare, Eric Woerth, åtalats för illegal finansiering av Sarkozys presidentkampanj år 2007. Eric Woerth, var skattmästare i partiet UMP och riskerar genom sitt agerande upp till 10 års fängelsestraff.

Den 89-åriga miljardären och arvtagaren till kosmetikaimperiet L'Oréal, Liliane Bettencourt, ska ha försett Sarkozys parti- och kampanjeläger med alldeles för stora belopp.

I går förhördes Eric Woerth och åtalas nu för otillbörlig påverkan, närbesläktat med korruption.

Woerth ska ha fått stora kontantbelopp via miljardärskans medarbetare Patrice de Maistre till Sarkozys presidentkampanj.

Senare ska hennes medarbetare senare ha blivit belönad med Hederslegionen, Frankrikes allra förnämsta orden. Fanns det en koppling?  

Detaljerna i åtalet är vaga, uppger nyhetsbyråerna. Men en ingrediens i härvan är att Eric Woerths hustru anställdes för att hantera miljardären Liliane Bettencourts förmögenhet.

Ett annat stickspår är att den stenrika, åldrade kvinnan legat i en tvist med sin dotter, som hävdat att mamman är dement och bland annat blivit avlurad miljarder kronor av en fotograf. 

Eric Woerth utsågs sedan av Sarkozy till budgetminister, efter sina framgångar med att samla in cirka 90 miljoner kronor till Sarkozys kampanj.

Han hann övergå till arbetsmarknadsministeriet innan han avgick sommaren 2010, när historien började rulla.

Nu riskerar Eric Woerth ett långt fängelsestraff och Sarkozy är åtalet besvärande med tanke på hans låga opinionssiffror inför det kommande presidentvalet.