Sumatra avskogas snabbast i världen

1:38 min

På den indonesiska ön Sumatra pågår just nu världens snabbaste avskogning. Ön är ett av världens artrikaste tropiska regnskogsområden och den enda plats på jorden där elefant, tiger, noshörning och orangutang lever sida vid sida. Samtliga är nu akut utrotningshotade.

Sumatraelefanten flyttades nyligen upp till den högsta hotklassen på Internationella naturvårdsunionens (IUCN) rödlista, där tigern, noshörningen och orangutangen redan befinner sig.

Sumatras elefanter har förlorat sjuttio procent av sina livsmiljöer de senaste 25 åren. De lever i stora matriarkat och i de centrala delarna av ön har hjord efter hjord försvunnit.

Idag finns bara ungefär 2500 elefanter kvar. Orsaken är den snabba avskogningen. På bara 25 år har skogstäcket halverats och istället breder de lönsamma oljepalmsplantagerna ut sig - enorma biologiska öknar.

Avskogningen syns tydligt när man färdas i landskapet - nyupptagna hyggen, som fortfarande brinner - och överallt nyplanterade små oljepalmer. Det handlar både om stora bolag som köpt helt lagliga koncessioner och illegal avverkning och plantering.

– Sumatra ett av de områden som drabbats hårdast i Asien av oljepalmsplantager, säger Olle Forshed, tropikansvarig på svenska WWF.

Han har nyligen besökt Sumatra efter nödrop från indonesiska forskare och naturvårdare.

När det gäller Sumatras tigrar är läget lika allvarligt. Forskarna använder kamerafällor för att försöka ta reda på hur många tigrar det finns - och var de håller till - och de ser hela tiden hur skogarna där de fotograferat tigrar är borta när de återkommer till områdena.

Enligt tigerforskaren Sunarto räcker det inte att skydda den skog som finns kvar.

-- Vi försöker även få regeringen att restaurera förstörda områden, säger han.

Lena Näslund