Toppmöte i Stockholm diskuterar längre arbetsliv

1:47 min

Frågan om hur länge vi ska arbeta i framtiden stod i centrum när nio regeringschefer träffades i Stockholm i dag. Statminister Fredrik Reinfeldts utspel om att det kanske ska vara möjligt att arbeta till 75 har satt fart på debatten. På mötet var det tydligt att politikerna letar efter är en lösning på att antalet pensionärer blir allt fler.

– Vilka bland alla åtgärder tror experterna är mest effektiv? Det undrade Storbritanniens premiärminister David Cameron. Det han sa sig ta med sig från dagens möte är att det behövs flexibilitet. 

Mycket av diskussionen handlade om attityder. Vi måste förstå att människors arbetsliv är mycket olika och förstår vi inte det blir det en elitistisk debatt, sa danska statsministern Helle Thorning Schmidt: 

– Vi måste förstå att folk har väldigt olika arbetsliv. Om vi inte förstår det blir det en väldigt elitistisk diskussion, sa hon. 

Finlands statsminister Jyrki Katainen sa att det samhälle som inte kan ge någon jobb på grund av ålder det är ett osunt samhälle. 

Det som debatterats mest är ju att den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt talat om att jobba till 75-årsdagen. Reinfeldt menar att det inte uppfattats på rätt sätt. 

– Skälet till att många blir arga är att de missförstod och trodde att jag talade om allmän pensionsålder. Många vill berätta att de tycker att deras jobb är tunga och att det är svårt att orka med de jobb de har. Det måste man ha respekt för, säger han. 

Storbritanniens premiärminister David Cameron höll med. Det är ingen som säger att man måste arbeta till 75.