bålsta

Misstänkt för sexuella övergrepp mot elever

1:50 min

En man som har jobbat inom gymnasieskolan i Bålsta är misstänkt för att ha begått sexuella övergrepp. Enligt uppgift till Upplandsnytt kan flera elever vara utsatta. Mannen sitter häktad misstänkt för våldtäkt.

– Vi stängde av medarbetaren omedelbart när misstankarna blev kända. Vi ser ju oerhört allvarligt på det här och har satt in extra resurser för att stötta elever och föräldrar och personal som är berörda, säger Håkan Bertilsson bildningschef i Håbo kommun

Mannen har arbetat på gymnasieskolan i Bålsta i flera år. Nu är han häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt - vilket är den högre graden av misstanke.

Våldtäkterna ska ha ägt rum vid flera tillfällen, under nästan två års tid. Han är också misstänkt för flera fall av sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

Enligt en person med insyn i ärendet är det flera elever som går på skolan som mannen misstänks ha förgripit sig på. Han har suttit häktad sen i mitten av januari, och ärendet har varit omgärdat av sträng sekretess.

Åklagare Annika Bokefors begärde igår torsdag att mannen omhäktas. Nya häktningsförhandlingar kommer att hållas i dag under eftermiddagen. Hon vill inte kommentera ärendet förrän de förhandlingarna är färdiga.

Hur gamla eleverna är vill varken polisen eller kommunen uttala sig om i dagsläget. Inte heller om hur många som är drabbade eller om de misstänkta våldtäkterna och övergreppen ska ha skett på själva skolan.

Mannen, som förnekar brott, stängdes av från sin tjänst i november 2011 i samband med att skolan fick reda på misstankarna.

Håkan Bertilsson säger att kommunen inte tidigare har fått några signaler om att övergrepp ska ha ägt rum under en så lång tid:

– Det var som en blixt från en klar himmel.

Tomas Magnusson
tomas.magnusson@sverigesradio.se