Kiruna

Dans på schemat

1:27 min

Just nu träffas många danssugna lärare, politiker och forskare i Kiruna för att prata om och låta sig inspireras av dans i skolan.

Kiruna kommun har gjort en målmedveten satsning på dans i skolan och kulturskolechef Catarina Lahti Löfström börjar redan se resultat.

– Jag tror att vi kommer fortsätta växa med dansen. Vi ser det redan nu med kursverksamheten att den växer med barn som vill dansa på fritiden. Det har ökat från 40 till 140 elever som vill dansa. Det är bara början på en stor satsning på dans i Kiruna, säger hon.

Och just nu håller bland annat Institutet Dans i skolan och Kiruna kommun i ett arrangemang där dansen är i fokus.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth är en av dom som deltar.

– Det här är ju en mötesplats för många som arbetar med dans. Det kan vara forskare, pedagoger och lärare och det är viktigt tycker jag att man får mötas så här under två dagar. Utbyta erfarenheter och framför allt inspireras av varandra, säger hon.

På programmet står bland annat dansföreställningar och olika workshops.

– Det finns ett seminarium här som handlar om hur man kombinerar dans och matematik och det är intressant. Man kan dansa Pythagoras sats och det vet ju alla att om man kombinerar kunskap med rörelse så sitter kunskapen kvar mycket längre, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Pelle Norman som går i tredje klass på Vita viddernas barnskola i Kiruna gillar att dansa.

– Man får träffa kompisar och träna sin kroppskontroll. Det är riktigt kul, säger han.