Karlskrona

Stortorgets bluff är avslöjad

0:58 min

Karlskrona kommun har lanserat stortorget som ett av norra Europas största torg, men det stämmer inte. En Karlskronabo har kontrollmätt torget som inte är i närheten av tätskiktet i Europa

I turistbroschyrer så slår sig Karlskrona kommun för bröstet och säger att ett av norra Europas största torg är stortorget. Detta är inte sant.

Kontrollmätte torget
Mattias Paulsson från Karlskrona befann sig på Röda torget i Moskva och upptäckte att det torget, som tidigare sades vara ett av de större tillsammans med stortorget i Karlskrona, inte alls var så stort.

– Då blev jag misstänksam. Jag funderade på om det som alla pratade om hemma i Karlskrona om stortorget där verkligen kunde stämma, säger Mattias Paulsson.

Inte på topp 20
När Mattias Paulsson kom hem gick han igenom Stortorget grundligt och tog hjälp av diverse beräkningssystem.

– Ganska snabbt föll stortorget bort från tätskiktet. När jag var klar med mina beräkningar och mätningar så visade det sig att torget inte ens når in bland de tjugo största.

Vackraste torget
På Karlskrona kommun blir man tagen på sängen över att Stortorget nu mist sin "storleksglans".

– Ja, det var något jag inte kände till. Nu får vi väl benämna det som det vackraste torget i norra Europa, säger Terje Pedersen, turistchef i Karlskrona.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se