Vargflytten

Flyttad varg släpptes ut i Uppland

1:06 min

Den genetiskt värdefulla vargtik som bland annat vistats i renbetesområdet i Idre och som flyttades för tredje gången i veckan släpptes ut i Uppsala län. Flyttarna av vargen har kostat 1,5 miljon kronor, enligt uppgifter från Naturvårdsverket.

Vargtiken flyttades i måndags från Jämtland, där den attackerat renar. Naturvårdsverket ville då inte säga var den då släpptes ut.

På fredagen kom beskedet. Det var i Uppsala län, i ett av de utsläppsområden som länsstyrelserna i Mellansverige pekat ut som lämpliga.

Sista flytten

Det här var sista gången som vargtiken flyttades. En varg som flyttas måste sövas och forskarna menar att det inte bör ske mer än tre gånger.

Det kostar också en hel del att genomföra sådana här aktioner.

Dyra flyttar

En del utgörs av länsstyrelsernas spårningsarbeten, ungefär 200 000 kronor. Sedan tillkommer kostnaden för själva flytten. Det handlar om 300 000 kronor för bland annat helikopter, transport till utsättningsplatsen, veterinär och annan personal.

Naturvårdsverket har en beredskap för att genomföra ytterligare flyttar. Sådana kan bli aktuella om nya genetiskt viktiga vargar vandrar in i Sverige.

Verket skriver på sin hemsida att dialogen med ryska myndigheter om möjligheten att få vargar därifrån fortsätter.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se