Sex ministrar lämnar grekiska regeringen

1:46 min

Fyra ministrar från högerextrema partiet Laos lämnar regeringen. Även Greklands biträdande utrikesminister Marilisa Xenogiannakopoulou, och biträdande arbetsmarknadsministern, lämnar.

Högerextrema Laos lämnar regeringssamarbetet.

Uppgifterna kommer efter att Laos partiledare Georgios Karatzaferis, vid en presskonferens nu eftermiddags sade att han inte kan rösta för uppgörelsen och att han vill se en ombildning av den sittande regeringen.

– Vi blir tvingade till förudmjukelse. Jag varken tolererar eller tillåter det här, oavsett hur hungrig jag kommer att bli, sade Georgios Karatzaferis, som också anklagade den tyska förbundskanslern Angela Merkel för att sätta hela EU under en ”tysk stövel”, enligt AFP.

Laos är en del av den regerande koalitionen, men kan med sina 15 ledamöter inte ensamma fälla uppgörelsen i parlamentet.

Tre parlamentsledamöter från andra partier har också hoppat av i protest.

I dag har Grekland skakats av strejker och våldsamma demonstrationer.

De kan ses som ännu ett förbittrat utbrott av folklig vrede manifesterat i något som liknar generalstrejk och i våldsamma protester runt Syntagmatorget i demokratins vagga.

I videoklipp på nätet regnade gatsten och lossbruten marmor över kravallutrustad polis, som försvarar politiken med batonger och tårgas.

Pessimismens uppgivenhet har än en gång vänts till våldsamt vredesutbrott över de levnadsförsämringar de politiska ledarna i går gick med på att genomföra för att tillmötesgå kreditorer och det europeiska förmyndarskapet.

På den massäljande tabloiden Ta Neas löpsedlar summerades det till att "vi har flyttats 50 år bakåt - nu är det krig mot våra ledare!"

Demonstranter som intervjuades av engelska Guardians korrespondent sa att här har vi på tredje året sparat, skurit ner och försämrat: Ingenting har blivit ett dugg bättre och nu ska det försämras ännu mer.

De mer militanta slagorden i dag ropar "nej till uppsägningar", "nej till sämre pensioner", "böj inga nackar, stå emot"!

Demonstranterna i dag förefaller bestå inte bara av vänsterinriktad arbetarklass utan i lika hög grad hyggligt burgen medelklass; lärare, läkare, bankpersonal.

Som tidigare i veckan står transportsystemet med färjor, tåg och annat stilla, skolor tomma, sjukhus kvartsbemannade.

Målet för vreden är parlamentet, där regeringen kommer att få kämpa för att under helgen få ihop en duglig majoritet för det senaste åtstramningspaketet.

En anonym grek twittrar idag; låt oss bli vad vi en gång var, ett fattigt litet land, men där vi i vår fattigdom, ändå njöt av livet.