Växjö

Borgerliga begravningar ökar

1:26 min

Antalet borgerliga begravningar i länet fortsätter att öka. Men på de två år som Växjö kommun erbjudit borgerliga begravningsförrättare har de fyra förrättarna bara genomfört sju borgerliga begravningar.

Carina Rask Åkerblom på Växjö kommun:

-- Jag tror det beror på att vi gick ut så försiktigt, vi visste inte vad det här skulle landa någonstans, vi levde i anonymitet ganska länge. Jag personligen trodde att det skulle bli betydligt fler gånger som kommunens begravningsförrättare skulle anlitas.

Nya siffror

I takt med att antalet medlemmar i Svenska Kyrkan sjunker blir borgerliga begravningar allt vanligare. Enligt nya siffror från Sveriges begravningsbyråers förbund har andelen borgerliga begravningar i området Öst där Kronobergs län ingår tillsammans med Jönköpings län, Kalmar län och Gotland, ökat till sex och en halv procent under 2011 mot drygt tre och en halv procent två år tidigare.

Tröts ökningen är det ändå en bit under genomsnittet för hela landet. Klart högst andel borgerliga begravningar under 2011 var det i Stockholms och Uppsala län.

Något måste göras

Tidigare var det bara kyrkan och begravningsbyråerna som erbjöd borgerlig begravning och efter att Växjö kommun nu erbjudit den möjligheten under snart två år och så få visat intresse måste göras:

-- Jag tror att vi måste göra lite mer reklam för det här att vi finns. Vi har inte varit i gång så länge, vi kanske behöver vara igång i fem år innan vi får fler borgerliga begravningar här, säger Carina Rask Åkerblom, som bland annat svarar för bokningar av de kommunala begravningsförrättarna i Växjö kommun.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se