SL: Staket vid lokalbanor en resursfråga

1:39 min

SL bemöter nu kritiken gällande bristen på staket på lokalbanorna i länet. Företrädare för fackförbundet Seko riktade i Radio Stockholm i morse allvarlig kritik mot att det är för mycket spring på spåren. Jesper Pettersson är pressansvarig på SL och han menar att det hela är en resursfråga.

– Ett staket på en specifik plats är kanske ingen större resursfråga, men om man pratar om staket på alla ställen så är det en större operation. Det är ju något som sker kontinuerligt och vi gör ständiga förbättringar, men det här är inget som sker över en natt. Men staket eller inte så ska man inte vistas på spåret, säger Jesper Pettersson.

Det var efter gårdagens allvarliga olycka på Roslagsbanan som företrädare för Seko uttalade sig om bristen på staket på flera sträckor längs lokalbanorna, vilket bland annat berör Lidingöbanan och Saltsjöbanan.

Enligt facket är säkerheten på dessa banor vad gäller bilöverfarter god. Men de menar också att det är många lokförare som upplever att det finns en stor risk att köra på folk som genar över spåren.

Trots kritiken utlovar SL:s pressansvarig Jesper Pettersson ingenting. Istället pekar han på vikten av information.

– En viktig sak som vi också arbetar med är medvetenheten bland allmänheten kring dessa frågor. Vi hörde i ett inslag i Radio Stockholm igår, att många gångtrafikanter inte är så uppmärksamma när de går över spåren. Man håller på med sin telefon eller lyssnar på musik. Och när det rör sig om tunga spårfordon, så är extra uppmärksamhet väldigt viktig.