Rialabor om försvunnen varg

1:50 min

Den vargtik som funnits i Rialareviret i Norrtälje verkar ha försvunnit. Hos de boende i Riala är det blandade reaktioner på nyheten. Britta Östergren till exempel tror att det kommer en annan varg istället.

– Det gör ingenting, det kommer säkert någon ny, vi blir nog inte av med dem tror jag, säger Britta Östergren.

Jag undrar ju hur det har gått till, säger Sofia Witt.

– Det är väl bra att den är borta. Det är tryggare, säger Albin Hellström.

Tråkigt, för då kanske de andra försvinner för att leta efter någon ny och då har vi inga vargar kvar, säger Lilo Rigård.

– Det kan väl kännas lite skönt när de börjar komma bort, säger Christoffer Karlsson.

Förra veckan rapporterade länsstyrelsen i Stockholm att det verkar som om vargtiken i reviret i Riala i Norrtälje inte verkar finnas kvar i området. Vid en spårning nyligen hittades spår från alfahannen och två valpar men inga verkade vara från tiken. Vart varghonan har tagit vägen vet ingen men enligt vargforskaren Olof Liberg är det inte troligt att hon har lämnat sina valpar med vilje.

Vilda vargar har ett hårt liv och var fjärde vuxen varg dör i förtid av olika anledningar. De dödas i trafiken eller skadas när de jagar ett byte. De kan till exempel bli sparkade av en älg eller attackerade av ett vildsvin och inte överleva skadorna. Vad som har hänt tiken finns det olika teorier om bland Rialaborna. Sofie Witt tror att hon kanske blivit skadad.

Hon har kanske skadats eller något, säger Sofie Witt.

– Det behöver ju inte vara att någon har skjutit henne, utan de kan ju bara tuffa iväg, säger Karl-Gunnar Karlsson.

-- Kanske har hon råkat ut för någon olycka. Att det skulle vara någon härom kring som har skjutit henne, det tror jag inte, säger Britta Östergren.

– Kanske har försvunnit, överkörd, vad som helst , säger Albin Hellström.

Antingen kan det vara tjuvskytte eller så kan det ha hänt en olycka långt inne i skogen som ingen vet om, säger Lilo Rigård.