Markägare kan stoppa flytt av vargvalpar

2:17 min

Regeringens planer på att flytta ut vargvalpar från djurparker i det fria kan komma att stoppas av en ny lag. Lagen gör det möjligt för markägare och den som har jakträtt i området att säga nej till att ta emot vargarna.

Flytten av vargvalpar är en del i regeringens vargpolitik, som också lyfts upp i brevväxlingen med EU-kommissionen.

Gunnar Glöersen, som är jaktvårdskonsulent och rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet, tror att många jägare kan komma utnyttja den möjligheten.

– Just nu finns det väldigt lite tilltro till rovdjurspolitiken ute bland folk. Tyvärr är det väl så att i den här frågan där man sätter ut vargvalpar så är det väl många som ser det som sin enda chans att protestera och säga nej till någonting. Än så länge har man inte lyckats påverka jordbrukspolitiken över huvudtaget.

– Den här frågan kan man faktiskt säga ”Jag tar inte emot några valpar på min mark”, säger Gunnar Glöersen.

Just nu förbereder Naturvårdsverket märkning av vargtikar runt om i Mellansverige.

Senare i vår är planen att placera ut vargvalpar från djurparker till en del av de här tikarna som själva har fått ungar.

Det här är viktigt projekt för regeringen som lyft upp det i sina svar till EU-kommissionen.

Syftet är att få in nya friska gener i den vilda vargstammen.

Men många saker ska klaffa för att projektet skall gå i lås senare i vår.

Allt hänger i slutändan på en ny lag från förra året, som säger att myndigheten måste ha ett godkännande från både markägaren och även den som besitter jakträtten, i praktiken ofta ett jaktlag om jakten är utarrenderad.

Helen Lindahl Vik jobbar med vargfrågan på Naturvårdsverket:

– Det problematiska är nu att vi är beroende av att de nu säger ja, Den erfarenhet vi har hittills från utsättning av vuxna vargar det är att det är svårt att hitta markägare, men framförallt jakträttsinnehavare som säger ja.

Naturvårdsverket har senaste året genomfört flera flyttar av vuxna vargar från norra till södra Sverige, och efter att lagen ändrades har Helen Lindahl Vik har alltså märkt att många markägare och jakträttsinnehavare helt enkelt säger nej till att ta emot vargar.

– När jag pratar med de enskilda så har de också känt ett väldigt stort tryck från sina grannar och jaktkamrater att det är svårt att säga ja, säger hon.

Hon är bekymrad för hur det ska gå med regeringens uppdrag om valpflytt.

– Vi är oroliga för att allt går bra fram tills vi kontaktar en enskild markägare eller jakträttsinnehavare och vi får ett nej. Då kan vi inte fortsätta. Då kan vi inte genomföra det här, säger Helen Lindahl Vik.