Greklands regering enad kring krav

1:06 min

Greklands regering enades sent på fredagskvällen om att uppfylla de krav som ställs för att få nya nödlån. Men än är stödet långt ifrån säkrat.

EU, Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken kräver att Grekland genomför ett nytt åtstramningpaket och regeringen har alltså sagt ja, men det måste också det grekiska parlamentet göra och omröstningen sker i morgon, söndag.

Men även om det blir ja är det inte säkert att Grekland får nödlånen eftersom euroländernas finansministrar i torsdags ställde fler villkor.

Tidigare under fredagen sa premiärminister Lucas Papademos att Grekland går mot ett ekonomiskt och socialt kaos om inte åtstramningspaketet antas.

Det efter en dag med ministeravhopp och våldsamma demonstrationer. Sammanlagt har sex ministrar hoppat av. Två från socialdemokratiska Pasok och fyra från högerextrema Laos.

Premiärministern försöker vara positiv. Om åtstramningspaketet antas och Grekland får sitt nödlån kan Grekland uppvisa ekonomiskt tillväxt redan nästan år, säger premiärministern.

Det blir i så fall första gången på flera år.

Talet om hotande kaos kommer efter en dag av strejker, våldsamheter och en lång rad avhopp av både ministrar och parlamentsledamöter.

Protesterna beror på de villkor som långivarna (euroländerna, Europeiska Centralbanken, ECB, och Internationella Valutafonden, IMF) ställt för att betala ut nödlånen.

Lucas Papademos säger att den som inte går med på Greklands uppgörelse med långivarna inte kan vara en del av regeringen.

Det grekiska parlamentet ska på söndag rösta om nedskärningar och villkor för nödlånen. Därefter ska långivarna ha ett nytt möte på onsdag i nästa vecka, för att formellt besluta om utbetalning av nödlån - men bara om Grekland uppfyllt de tre villkor som ställts för lånen.

Om inte Grekland får nya pengar, hotar statsbankrutt inom kort, eftersom landet då inte kommer att kunna betala räntorna på sin enorma statsskuld.

Ekot