UTBILDNING

Sänkta krav på polisutbildning upprör

1:46 min

Rikspolisstyrelsen har ändrat antagningskraven till polisutbildningen. Flera krav som förut fanns är nu borttagna.

En förändring som varken känns motiverad eller planerad om man frågar studenten Petter Fahlström.

– Jag tycker att de säger emot sig själva lite här, Rikspolisstyrelsen. Bara för ett par veckor sedan kom de med nya antagningskrav där de satte en gräns på högskoleprovet på 0.9 poäng för att bli antagen till Polishögskolan. Nu när de kommer ut med de nya antagningskraven raderar de ut högskoleprovet helt. Det har man inte heller fått någon bra förklaring till, säger studenten Petter Fahlström.

Även sänkt ålder
Högskoleprovet är bara ett av de krav som inte längre ställs på sökande till polisutbildningen. Borttaget är också kravet på språkprov i svenska, och ålderskravet är sänkt från 20 till 18 år. Förändringarna upprörde studenterna som vände sig till sin lärare. Men Hans Toftén lärare och ansvarig för den polisförberedande kursen vid Hjo folkhögskola, visste själv ingenting om de ändrade antagningskraven.

– Jag fick reda på det här i slutet av förra veckan och det var mina elever som kom med det beskedet. De hade hittat det på polisens hemsida. Men om jag har förstått det hela rätt så har Rikspolisstyrelsen återigen ändrat, och då får man väl ställa sig frågan hur många gånger ska man hålla på att ändra det här, säger Hans Toftén.

Inget hot mot Hjo
Fler som tidigare inte varit behöriga att söka kommer nu att kunna söka polisutbildningen. Men Hans Toftén tror ändå inte att det kommer att hota utbildningen i Hjo.

– Jag ser inte det som något hot på något sätt, utan utbildningen ska fortsätta som den är, säger Hans Toftén.

Studenterna själva är skeptiska till att antagningskraven sänks. Petter Fahlström, student vid Hjo folkhögskola.

– Det är tufft att komma in på Polishögskolan så självklart ska det ställas höga krav. För det är faktiskt så att vem som helst inte kan bli polis. Det tar ett par sökomgångar för de flesta att komma in, då är det bra att ha gått den här förberedande utbildningen för att se om det här är någonting att satsa på, säger Petter Fahlström.