Papademos varnar för misär i Grekland

Greklands premiärminister Lucas Papademos höll i kväll ett tv-sänt tal till nationen. I talet varnade premiärministern för samhällskollaps, misär och ett grekiskt utträde ur eurozonen om Greklands parlament i morgon säger nej till sparkraven för att få nya nödlån.

Genomförs planerna kan Grekland å andra sidan ha vänt fem års recession hösten 2013, med en betydligt lägre statsskuld och balans i budgeten, tillade Papademos - bankmannen och ekonomiprofessorn som sedan en akut grekisk regeringskris i november leder det konkursmässiga landets blocköverskridande koalitionsregering.

– Denna uppgörelse avgör vårt lands framtid, sade Papademos i talet, som hölls på bästa sändningstid på lördagskvällen.

Greklands parlament väntas vid klockan 14 i morgon, söndag, inleda en maratondebatt om de omstridda kraven från euroländerna och IMF för att det ska bli nya nödlån.

Kraven från bland andra euroländerna är omstridda i Grekland och har lett till både våldsamma protester och avhopp från regeringen.

Ledamöter från de två regeringspartierna - socialdemokratiska Pasok och konservativa Ny demokrati - ställdes i dag inför ultimatum från partiernas ledare att antingen rösta för lönesänkningar, massiva offentliga nedskärningar och lägre pensioner eller att bli utsparkade ur partiet och kanske även parlamentet.

Samtidigt laddar tusentals demonstranter upp inför vad många tror blir en jättemanifestation på söndag, med stor risk för kravaller.

Ekot/TT