Greker protesterar inför avgörande omröstning

1:45 min

I dag ska det grekiska parlamentet avgöra om det ska godkänna det nya åtstramningspaket som de internationella långivarna kräver.

Premiärminister Papademos varnade inför parlamentsdebatten för katastrofala följder för Grekland om paketet inte antas.

Paketet måste godkännas, annars hotas Grekland av okontrollerat ekonomiskt kaos och en social explosion, sa premiärminister Papademos i ett TV-sänt tal i går kväll.

Papademos har uppdraget att få de Grekiska parlamentsledamöterna att godkänna ännu ett omfattande åtstramningsprogram.

Programmet innebär bland annat att minimilönerna i Grekland ska sänkas med drygt en femtedel - 22 procent.

Från dagens drygt 7 000 kr i månaden till knappt 6 000. För unga människor under 25 år, sänks minimilönen ännu mer, med 32 procent.

15 000 offentliganställda ska avskedas redan i år, och Greklands arbetsmarknadslagstiftning ska ändras så att det blir lättare för företag att göra sig av med anställda.

Åtstramningspaketet är djupt impopulärt bland de redan hårt drabbade Grekerna.

Landet är inne i det femte året i rad av recession, arbetslösheten har nu stigit till mer än 20 procent.

I dag planeras nya jättedemonstrationer utanför parlamentet. Grekland har fått en tidsfrist till på onsdag att uppfylla villkoren från de övriga euroländerna och internationella valutafonden.

Om det inte sker, får landet inte det planerade nya räddningspaketet på 130 miljarder euro. Och då går landet i statsbankrutt om några veckor.

Tysklands finansminister Schäuble förklarar i en tidningsintervju i dag, att eurozonen har tappat tålamodet med Grekerna.

Deras löften räcker inte längre. Vi kan inte fortsätta att ösa pengar i ett bottenlöst hål, säger Schäuble i en intervju i den tyska tidningen Welt Am Sonntag i dag.