Landstinget

Vård på internet avlastar akuten

1:04 min

Ett enda laboratorietest, och sen kan en läkare ge diagnos och föreslå behandling - utan att använda den vanliga sjukvården. Urban Säwenberg, chef på akuten på Linköpings Universitetssjukhus, har varit med och tagit fram en ny sajt som ska avlasta akutvården.

– Många kan slippa söka vård i onödan, säger Urban Säwenberg, chef på akuten på Linköpings Universitetssjukhus. 

Sajten som heter ”Hur mår jag” vänder sig till folk som vill genomgå en hälsokontroll. Man fyller i en hälsodeklaration och blir sen hänvisad till ett kemlabb där man tar blodprov och blodtryck. Sen kan läkarna ge råd och tips om behandling via internet. En av fördelarna är att sajten är öppen dygnet runt.

– Den har tid när du har tid. Den behöver inte vänta på att man bokar en tid i förväg och tar ledigt från jobbet.

Urban Säwenberg tror inte att lanseringen av sajten får någon direkt effekt på kort sikt, men att den framöver kan avlasta den vanliga sjukvården.

– Det här är ett paradigmskifte tror jag. Vi tar sjukvården in i den digitala världen. På sikt tror jag att det här kommer att avlasta våra akutmottagningar och vårdcentraler.

Det internetbaserade hälsotestet har nu funnits i skarp drift sen strax för jul, och än så länge har inga oväntade problem eller bekymmer dykt upp, berättar Urban Säwenberg. Tvärtom har testet - som utarbetats tillsammans med Bengt Fällström, överläkare och  professor i njurmedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, väckt ett märkbart intresse bland läkarkollegor i hela landet.

Men än så länge återstår en del saker att lösa, till exempel att det fortfarande finns en rad olika elektroniska journalsystem i landet som behöver kunna samordnas, och inte minst att fysisk kontakt mellan doktor och patient saknas än så länge, säger professor Bengt Fällström.

– Vi har ju inte med några kroppsundersökningar av de här individerna som söker och det är en begränsning. Å andra sidan har vi ett antal mycket kompetenta och erfarna doktorer som kan se om det finns sjukdomssignaler som inkommit i hälsoformuläret, blodproverna och blodtrycket, säger han.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte handlar om akutvård på nätet, säger Bengt Fällström. Snarare en utbyggd och långtgående förebyggande hälsovård för att undvika att bli akut sjuk. Det är därför man kan tala om både besparing och avlastning, säger Urban Säwenberg, chef för akutkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Det kommer att göra en del besparingar både för patienten som slipper ta ledigt, och så för sjukvården som inte behöver skapa det här fysiska rummet för undersökning. De som verkligen är i behov av den akuta sjukvården kommer få det när vi kan lösa andras problem med den här typen av lösningar.