Demonstranter sätter eld på Aten

Parlamentet har inlett sin debatt om åtstramningspaketet. Samtidigt pågår våldsamma demonstrationer utanför parlamentetn och på andra ställen i Aten.

Demonstranterna runt huset har på sig munskydd och blir tillbakadrivna från polisen.

– De försöker närma sig men sen kommer mer tårgas. Många gråter och snörvlar, säger Sveriges Radios utsände Katja Magnusson.

Många demonstranter tycker att framtiden känns osäker. Många litar inte på politikerna, varken de grekiska eller de från övriga Europa.

Politikerna som debatterar står och tittar på demonstranterna från parlamentsbygganden och många av dem har förståelse för demonstranterna och tänker inte rösta på förslaget som lagts fram.

Vänsterpartiet Syrizas Dimitrios Papadimoulis sa under debatten:

– Parlamentet har inte rätt att besluta om sådana här åtaganden som sträcker sig 40 år framåt i tiden.

Papademos koalitionsregering, som tidigare i veckan tappade 16 parlamentsledamöter när högerpartiet Laos hoppade av samarbetet, har därmed kvar lite drygt 200 röster i parlamentet.

För att åtstramningspaketet ska godkännas krävs 151 av 300 röster. Omröstningen väntas äga rum någon gång vid midnatt lokal tid.

Beslutet öppnar bland annat för en 22-procentig sänkning av Greklands minimilöner, lägre pensioner och en plan för att säga upp 150 000 offentliganställda greker inom tre år.

Totalt ska Greklands budget i år minskas med 3 miljarder euro.

I utbyte har euroländerna och IMF erbjudit ett andra stödprogram till Grekland, med nödlån på 130 miljarder euro.

Ett möte med eurozonens finansministrar är planerat till på onsdag, för att avgöra om grekerna har uppfyllt lånevillkoren.

Utöver nödlånen väntas även ett avtal med privata långivare om en skuldlättnad värd drygt 100 miljarder euro.

Ekot/TT