Många får tillbaka på ockerhyror men få klagar

1:47 min

Nio av tio som tar ut ockerhyror när de hyr ut i andra hand och dras inför domstol tvingas betala tillbaka de oskäliga hyresbeloppen. Samtidigt håller bostadsförmedlingar på nätet de höga hyrorna uppe.

Det visar en granskning Ekot gjort, men ändå finns inga tecken på att de oskäliga hyrorna är på väg neråt mot mer normala nivåer.

Kristian Eriksson är hyresråd vid hyresnämnden i Stockholm och han säger att risken för att tvingas betala tillbaka trots allt är liten.

– Det är bara en liten del av de ärenden som skulle kunna komma till oss.

Så det skulle kunna vara tusentals ärenden?

– Det tror jag definitivt att det rör sig om, säger Kristian Eriksson

Ekot har granskat samtliga fall - totalt 219 - som hamnade hos hyresnämnden förra året och som rör oskäliga hyror vid uthyrning av rum eller bostäder. Det rör sig om ett par hundra ärenden, där nästan alla som klagade fick rätt.

Problemet med oskäliga hyror är störst inom andrahandsmarknaden i Stockholms innerstad, där hyran för en enrummare eller en tvårummare i många fall kan hamna på mellan 7 000 och 13 000 kronor i månaden. Med oskälig hyra menas ett belopp som är väsentligt högre än hyran för likvärdiga hyresbostäder i området.

De höga hyrorna gräver djupa hål i fickorna på bostadssökande från hela landet. Många som får jobb i Stockholm är på desperat jakt efter ett boende och de blir tacksamma offer för skrupulösa uthyrare av andrahandsbostäder.

Emil Forsén från Halmstad drabbades när han fick ett jobb och behövde ett boende. Han tvingades betala 7 000 kronor för en enrummare på 30 kvadrat. När Emil insåg att hyran var oskälig, klagade han hos hyresnämnden och fick rätt och 14 000 kronor tillbaka på hyran. Emil Forsén:

– Jag tycker att det rent ut sagt är för djävligt. Det är ju folk som skor sig på andra människors nöd, säger Emil Forsén.

Men även Stockholmare drabbas. Maria och hennes man var också desperata efter ett nytt boende, vilket en uthyrare kunde utnyttja. De fick betala 13 000 för en tvårummare.

– Det är fruktansvärt, man blir lurad helt enkelt. Vi behövde något nytt just då eftersom jag var gravid och vi behövde flytta till något större.

Men både Emil och Maria tillhör alltså undantagen, som väljer att gå vidare och anmäla ockerhyrorna. Hyresrådet Kristian Eriksson menar att risken trots allt är liten för en uthyrare att bli anmäld och tvingas betala tillbaka oskäliga hyror.

– Folk tycker det är obehagligt att åka hit, det märker vi också på de ärenden vi har. När man vänder sig hit, då har man blivit ordentligt osams med varandra, säger han.

Det stora utbudet av bostäder på andrahandsmarknaden har skapat en ny näring, förmedlingsföretag som tjänar stora pengar på att marknadsföra bostäder och förmedla hyreskontrakt Och enligt hyresrådet Kristian Eriksson bidrar förmedlingsföretagen till att ockerhyror legitimeras.

– Förmedlingarna marknadsför tydligt de höga hyrorna och när uthyrare vänder sig till dem och undrar om det som syns på sajten är rätt nivå, då blir svaret jakande. Samtidigt är många av förmedlingarna väldigt dåliga på att informera om vad som är en skälig hyra och hur lagen ser ut på området, säger Kristian Eriksson

Maria Lennman är vd för landets största sajt för förmedling av andrahandskontrakt. Förra året annonserades cirka 8 000 bostäder och rum ut på deras sajt. Maria Lennman medger att hyrorna som visas på sajten är höga, men säger att det inte är förmedlarens roll att styra prissättningen.

– Om vi skulle prata om att en viss nivå är okej, då skulle vi samtidigt säga att en annan nivå inte är det. Vi tycker inte att det är vår uppgift att bestämma vilka hyror som gäller, det är upp till myndigheterna att säga vad som är okej.

Samtidigt som sajten beskriver de olika objekten tydligt och utförligt, liksom hyresnivåerna, så är det svårare för en besökare att hitta information om vilka hyror som är acceptabla vid andrahandsuthyrning.

Det finns en kortfattad text om vad lagen föreskriver, men för att komma dit krävs många klick. Maria Lennman är medveten om att just den informationen är aningen gömd på sajten.

– Vi håller faktiskt på att göra om det här och ta fram tydligare information, både hur man går till väga för att hyra ut sin bostad men också vilka regler som gäller på marknaden, säger hon.

Ekot visar Maria Lennman en utskrift på ett antal bostäder som marknadsförs på företagets sajt och ställer frågan om hon själv skulle kunna tänka sig hyra en bostad med de hyresnivåer som finns på sajten. Hon svarar:

– Nej, det skulle jag inte göra. Men jag är å andra sidan inte spekulant på att hyra i andra hand.