Grekland på väg mot nytt nödlån

2:16 min

Det grekiska parlamentet godkände strax innan midnatt, svensk tid, ett nytt åtstramningspaket, som bland annat innebär att minimilönerna sänks och att 150 000 arbeten skärs bort i den offentliga sektorn.

En majoritet av Greklands parlamentariker röstade ja till det sparpaket som EU och Internationella valutafonden krävt för att låna ut mer pengar till Grekland och för att undvika att landet går i konkurs.

Men det grekiska folket uttryckte i går sitt missnöje i en av de största demonstrationerna hittills mot nedskärningarna.

När parlamentsledamöterna röstade kändes fortfarande den stickande lukten från tårgas och brinnande barrikader.

Runt 100 000 greker samlades i går i huvudstaden Aten för visa sin frustration mot de förändringar som nu krävs, avenyerna och gatorna mot Syntagmatorget var fulla av demonstranter.

Många drevs tillbaka av tårgas från polisen, arga demonstranter svarade med att ropa poliser, grisar, mördare, andra stod helt tysta.

Mot kvällen slog mindre grupper demonstranter sönder bankomater, plundrade butiker, tände eld på byggnader och kastade sten mot polisen och både demonstranter och poliser togs till sjukhus.

Greklands premiärminister Lukas Papademos sa i natt att vandalisering inte har någon plats i en demokrati.

Men ilskan hos demonstranterna delas också av flera parlamentariker, som Elena Panaritis, ekonom och ledamot från socialistpartiet Pasok:

– Sluta klaga på oss, det tar tid att ändra ett system och faran är att vi får ut folk på gatorna som kräver reaktionära åtgärder som ingen vill ha, säger hon.

Utanför parlamentet fanns stenkastande unga demonstranter, men också äldre damer arm i arm som grät och hostade av tårgasen.

Vicky Ioannidou tycker att det känns som att det grekiska folket straffas för ett politiskt systemfel och helst hade hon hoppats att politikerna röstat nej till sparkraven.

– Nu måste vi gå vidare, men samtidigt vill vi skicka ett budskap till folket i Europa att vi inte tänker offa våra liv, för att deras banker ska tjäna mer pengar, säger hon.