Oskarshamn

Stefan Löfven beredd förhandla om kärnkraften

2:14 min

Socialdemokraternas nya partiledare Stefan Löfven utesluter inte en blocköverskridande energiuppgörelse som innehåller kärnkraft. Partiet har kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas, men Stefan Löfven är ändå beredd att sätta sig i förhandlingar med regeringen om fortsatt kärnkraftanvändning.

– Ska man sätta sig i en förhandling som verkligen ska ge någonting är det viktigt att parterna sätter sig ner med ganska rent bord. Vi behöver ha en energiöverenskommelse och då ska man inte bara titta på ett energislag, utan då får man börja i den änden att man kommer överens om hur stort energibehovet är, säger Stefan Löfven.

Kärnkraftsförespråkare

Som ordförande för Metallfacket har Stefan Löfven gjort sig känd som en varm kärnkraftförespråkare. Många metallare jobbar i energislukande industrier och som fackbas uttryckte Löfven att det är viktigt både för klimatet och industrin att gamla reaktorer kan bytas ut mot nya.

Men det socialdemokratiska partiet har kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas och tar avstånd från regeringspartiernas energiöverenskommelse, där man accepterar att de kärnkraftreaktorer vi har i dag kan bytas ut.

Statsministern har sagt att han bara är intresserad att överlägga med Socialdemokraterna i energifrågan om partiet i förväg deklarerar att man är beredda att acceptera ny kärnkraft.

Några sådana villkor lär inte Stefan Löfven acceptera, men han säger nu att han är beredd att sätta sig ner i förutsättningslösa förhandlingar med Fredrik Reinfeldt.

– Om statsministern hör av sig ska vi sätta oss i samtal, säger Stefan Löfven.

Olika åsikter i partiet

Det här är ingen lätt fråga för Socialdemokraterna, eftersom det finns många och olika åsikter om kärnkraften inom partiet.

Ekot har tidigare rapporterat att de som jobbar med energifrågorna i partiet förväntar sig att den nya ledaren ändrar inställning, så att den stämmer bättre överens med partiets. Stefan Löfven har hittills sagt att den politiken ligger fast.

Men nu vill han inte längre utesluta en energiöverenskommelse som innehåller nybyggda kärnkraftreaktorer. Om det är han själv eller partiet som håller på att svänga i frågan vill han helst slippa kommentera.

– Det viktigaste för Sverige är att företagen och hushållen i vårt land får ett besked om en långsiktig energipolitik som inte byts med majoriteten i parlamentet, utan som står fast, säger Stefan Löfven.

Men har du bytt uppfattning?

– Det blir en för detaljerad fråga. Vi ska säkerställa att vi har energi tillräckligt.