Oxelösund

Oxelösund sämsta nyföretagarkommunen

1:38 min

Oxelösund är den sämsta nyföretagarkommunen i Sverige. Enligt en ny ranking från Nyföretagarcentrum över antalet nyregistrerade företag så hamnar Oxelösund på sista plats när de 290 kommunerna i Sverige rankas.

Gnesta kommun har klättrat från plats 121 till 28. Andra kommuner där nyföretagandet har förbättrats är Strängnäs, Eskilstuna, Trosa och Katrineholm.

Oxelösund har ramlat ner från plats 253 till 290 förra året jämfört med året före. Oxelösund hade knappt två nystartade företag per 1 000 invånare, jämfört med toppkommunen Stockholm med 16.

– Tittar man bara på ett mätvärde, hur många företag som har startats, så är det inte bra, säger Leif Hallström, näringslivschef i Oxelösund. Det viktigaste är vad vi nu gör överhuvudtaget för att förbättra villkoren för företagande, villkoren för företag att växa, att flytta hit och för kommunens utveckling och tillväxt. Där gör vi en hel del.

Gemensamt för många i bottenligan är att de är tillverknings- eller glesbygdskommuner, som är beroende av ett fåtal arbetsgivare. Oxelösunds kommun är beroende av SSAB med 2 500 anställda.

– Jag vill inte se det som ett problem, utan man kan se det som en möjlighet också. Stora företag som SSAB har ju också underleverantörer och det finns möjligheter för företag inom logistikbranschen att etablera sig. De som tror att Oxelösund skulle dö som kommun, om SSAB inte finns kvar, tror jag är helt fel ute.

Leif Hallström tror att dialogen med företagen kan förbättras för att utveckla företagen som finns och med de som vill etablera verksamhet.