
Löfven öppnar för ny energiuppgörelse
Socialdemokraternas nya partiledare Stefan Löfven utesluter inte en blocköverskridande energiuppgörelse som innehåller kärnkraft. Partiet har kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas, men Stefan Löfven är ändå beredd att sätta sig i förhandlingar med regeringen om fortsatt kärnkraftanvändning.
– Ska man sätta sig i en förhandling som verkligen ska ge någonting är det viktigt att parterna sätter sig ner med ett ganska rent bord. Vi behöver ha en energiöverenskommelse och då ska man inte bara titta på ett energislag, utan börja med att komma överens om hur stort energibehovet är.
Som ordförande för Metallfacket har Stefan Löfven gjort sig känd som en varm kärnkraftförespråkare.
Men det socialdemokratiska partiet har ett kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas och tar avstånd från regeringspartiernas energiöverenskommelse, där man accepterar att de kärnkraftreaktorer vi har i dag kan bytas ut.
Statsministern har sagt att han bara är intresserad att överlägga med Socialdemokraterna i energifrågan om partiet i förväg deklarerat att man är beredda att acceptera ny kärnkraft.
Några sådana villkor lär inte Stefan Löfven acceptera, men han säger nu att han är beredd att sätta sig ner foten i förutsättningslösa förhandlingar med Fredrik Reinfeldt.
Så här sa Stefan Löfven i P1-morgon tidigare i morse.
– Jag utgår från att det är statsministern som kommer med en inbjudan. Regeringen måste först själv bestämma sig om de vill förhandla.
Hur förutsättningslösa ska förhandlingarna vara?
– Jag tycker att de ska vara förutsättningslösa. I den här typen av förhandlingar är det viktigt.
Men vad är Socialdemokraternas inställning. Ska man få bygga nytt eller inte?
– Det är precis det jag säger, vårt kongressbeslut är följande: kärnkraften ska avvecklas. Men med hänsyn till att inte riskera svensk konkurrenskraft och jobben inom industrin. Så har det varit hela tiden.
Men är det hugget i sten att ny kärnkraft inte ska kunna byggas?
– Frågan är för smalt ställd. Jag förstår att du har intresse av just kärnkraftsfrågan men det är en energifråga. Det viktiga är om vi har säker tillgång till energi, till konkurrenskraftiga priser, så att industrin vågar investera.