Fler svenskar riskerar att bli dementa

Varannan svensk riskerar att drabbas av demens, enligt en ny studie från Umeå universitet. De alarmerande resultaten kommer från en stor granskning av demensutvecklingen bland 85-åringar och äldre.

– På fem till sju år ökade andelen demenssjuka med 40 procent, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, till SVT:s Västerbottensnytt.

Ett överraskande resultat tyder på att kranskärlsoperationer ökar risken att drabbas.

Sedan början av 2000-talet har forskarna i den så kallade Gerda-studien undersökt äldre i Västerbotten och finländska Österbotten. De är nu snart klara med tioårsuppföljningen. Efter sommarens hembesök hos äldre i Västerbottens inland kommer bilden att vara helt klar, men redan nu syns en kraftig ökning av demens och depressioner i gruppen 85-åringar och äldre, jämfört med för bara fem till sju år sedan.

– Stämmer de här siffrorna måste man omvärdera tidigare prognoser. Tidigare beräkningar över andelen demenssjuka verkar absolut inte stämma, säger projektsamordnaren Martin Gustafson till TT.

Att en särskilt stor andel äldre som genomgått kranskärlsoperation under senare år drabbas av demens kan enligt Martin Gustafson förklaras av att det tidigare inte var lika vanligt med hjärtoperationer av äldre som i dag. Flera hjärtsjuka än förut blir därför äldre än 85 år.

TT