
Hanna Falk sjuk i twar
Den 22-åriga sprintåkaren trodde det var en vanlig förkylning - har haft infektionen sedan julhelgen.
Hanna Falk har haft en motig säsong. Först trodde man attd et helt enkelt handlade om dålig form, men nu står det klart att det är infektionssjukdomen twar som hon drabbats av.
– Hur länge det har suttit i kroppen och så vidare, det är ju svårt att säga. Hon är ju fortfarande inte helt hundra ifrån det, så hon äter antibiotika i dagsläget, säger förbundskaptenen Rickard Grip.
Hon insjuknade enligt landslagsläkaren Magnus Dyborn rutn julhelgen i något som verkade vara en infektion i de övre luftvägarna.
Det har rört sig om vanliga förkylningssymptom, där Falk varit trött och orkeslös.
Troligtvis är det sluttävlat för säsongen för Ulricehamnsåkaren, som individuellt inte haft en topp 20-placering i världscupen den här vintern.
– Nu gäller det i första hand att ta hälsan i prio nummer ett och se till att bli frisk ordetnligt. Det finns ingen anledning att stressa igång till någonting efter en så lång frånvaro, säger Rickard Grip.
Enligt Magnus Dybron verkar det inte som om någon annan i skidlandslaget ska ha drabbats av bakterien.
– Vi har haft en del som haft lite jobbiga säsonger, men av helt andra orsaker, säger han.
Roger Burman
roger.burman@sr.se
Emma Lukins
emma.lukins@sr.se
Fakta, twar
Twar, eller chlamydia pneumoniae, är en relativt nyupptäckt bakterie. Det är en infektion i luftvägarna som förekommer över hela världen. Sjukdomen är mycket vanlig och varje människa beräknas bli infekterad med twar flera gånger under sin livstid. Av den vuxna befolkningen har 30-50 procent antikroppar mot organismen.
Sjukdomen kan yttra sig på flera sätt, som halsont, som luftrörskatarr och/eller som lunginflammation. Ibland ses bara en influensaliknande febersjukdom. Twar-infektionen kan behandlas med antibiotika.
Det måste bedömas som omöjligt att skydda sig mot smittan. Något vaccin finns ej.
Det föreslogs att twar låg bakom de många tragiska dödsfall bland orienterare som inträffade i början av 1990-talet då 16 unga orienterar dog. Det har dock senare framkommit att det inte var fallte.
Källa: Smittsskyddsinstitutet