"Man sårar en väldigt massa människor, det är inte värt det"

1:13 min

Ungdomar som tidigt döms för rån, tillgrepp av motorfordon och hot och våld mot tjänsteman, ligger i riskzonen för fortsatt brottslighet.
Det visar Brå:s studie om så kallade strategiska brott.
En som började sin kriminella bana tidigt är Jimmy Hansson uppvuxen i Munkedal, men efter 30 år fick han nog och hittade en väg ur kriminaliteten.

Numera är han vice ordförande för KRIS- kriminellas rätt i samhället i Uddevalla.

– En dag var det någon som gjorde i ordning en pipa hasch och skickade vidare, så kom den då i min hand och jag tänkte "varför inte?", och jag fastnade direkt.

– Och en dag så provade jag även amfetamin, och till slut blev det hela veckan och jag kunde inte sköta arbetet. Jag tror det var så att jag tog semester på Saab i Trollhättan. Det blev nästan ett dygnet runt-jobb att försörja mig genom att stjäla.

När vänder det?

– Räddningen för mig kanske var att hamna i fängelse en kortare period, då kunde jag vila upp mig och träna upp mig så jag klarade en ny runda. Men när det började bli längre straff och det hände oftare så började jag ju förstå att det här inte är så bra för mig.

– Jag behövde hamna i häktet en gång till, där inne så bad jag om hjälp helt enkelt. Det hade jag inte gjort tidigare.

Om du ska ge någon där ute ett råd, vad blir det?

– Det är inte coolt att hålla på med droger, det är inte coolt att syssla med kriminalitet. Det blir konsekvenser så småningom, man sårar en väldigt massa människor runt sig och det är inte värt det.