Spanska fack till storms mot nya arbetsregler

2:21 min

I Spanien är fackförbunden ilskna över att den nya högerregeringen Rajoy i fredags införde nya regler på arbetsmarknaden. Nu har det blivit både enklare och billigare för arbetsgivarna att avskeda personal och även att anställa personer.

Reformen får helt underkänt att de spanska fackförbunden.

– Inte på någon punkt är denna reform bra. Tvärtom förvärrar den löntagarnas utsatta position, säger Mari Cruz Gómez, som arbetar här i Madrid för det stora fackförbundet CCOO.

Detta framförde också en rad fackledare i går till Spaniens arbetsmarknadsminister. De sa att de nya reglerna är orättvisa, men Spaniens nya regering har bestämt sig. Den försvarar sina beslut.

Med de nya reglerna betalar arbetsgivarna lägre avgångsvederlag. Den avskedade får endast 33 dagslöner per anställningsår i stället för som tidigare 45 dagslöner per år.

Har företaget inte visat vinst på nio månader så sjunker avgångsvederlaget till 20 dagslöner per arbetat år, vilket är mer än en halvering mot tidigare.

De nya reglerna innebär också att kollektivavtal kan sättas ur spel och att den löntagare som är borta från jobbet mer än 20 procent av arbetstiden under två månader utan läkarintyg, på grund av föräldraledighet eller till följd av en arbetsolycka, kan få kicken.

Nya anställs på prov det första året och skattesänkningar ska stimulera mindre företag att anställa. Spanien har Europas högsta arbetslöshet på nästan 23 procent.

Denna reform är en viktig del bland besparingar och andra åtgärder för att återvinna förtroendet för Spanien, sa ekonomiminister Luis de Guindos i går i Radio Cope, men han garanterade inte fler jobb.

– Vi får se. Men vi är tvungna att agera snabbt för Spanien har haft lägst produktivitet i Europa, sa Luis de Guindos.

Fackförbunden tror inte att de nya arbetsmarknadsreglerna ger fler jobb, säger Mari Cruz Gómez.

– Det befintliga regelverket utgjorde inget hinder för att anställa, hävdar hon.

På söndag väntas demonstrationer runt om i Spanien, liksom den 29 februari, men fackförbunden har hittills undvikit att mana till strejk.