Afrikanska mästerskapen

Zambia vann dramatisk final

2:11 min

I Afrika skrevs det fotbollshistoria i går kväll - helt otippade Zambia vann Afrikanska mästerskapen över topprankade Elfenbenskusten.

För Zambia som förlorade hela sitt fotbollslandslag i en flygkrasch för nästan 20 år sen var det ett mycket känslosamt ögonblick.

Det blev en nervpirrande match in i det sista - avgjord på straffar efter att det stod 0-0 efter full tid och förlängning.

Båda lagen hade förutom det sportsliga sina egna skäl att vinna.

Elfenbenskusten som just kommit ur ett blodigt inbördeskrig och spelade för en nation som behöver försoning och samhörighet.

Zambia spelade för att hedra de spelare som omkom i den tragiska kraschen för snart 20 år sen. Då försvann i princip hela det zambiska landslaget i en flygkrasch just i Gabon, där gårdagskvällens final spelades. Bara en landslagsspelare som kom med ett annat plan fanns kvar efter olyckan.

Zambias lagskapten fick före matchen ett samtal från landets nyvalda president Michael Zata som bad laget om en seger för att hedra de döda spelarna.

Laget klarade trycket och gjorde det få hade trott var möjligt - höll stånd mot Elefanterna från Elfenbenskusten, laget som är rankat som nummer 1 i Afrika och fullt med storstjärnor från de europeiska ligorna som Didier Drogba och förra årets bästa afrikanska spelare Yaya Touré.

Men den franska tränaren Hervé Renard har hela tiden sagt att i Zambia är det laget som är stjärnan, och den taktiken och den oerhört säkra målvakten Kennedy Mweene som storspelat hela turneringen räckte ändå fram - 8-7 till Zambia efter straffläggningen.

Så medan flera av de ivorianska spelarna grät öppet på Stade de l´amitiés gräsplan strömmade lyckliga zambier ut på gatorna i tusental i nattmörkret hemma i Lusaka, i ett land som inte tycks få slut på triumfer att fira.

I det senaste valet lämnade förloraren över till vinnaren utan strid, på en kontinent där det inte är en självklarhet, landets främsta exportvara, kopparn, ligger på toppriser på världsmarknaden, och nu Chipolopolo, som fotbolls-landslagets smeknamn just lyder - de små kopparkulorna - för första gången hela kontinentens fotbollsmästare.