V kräver avveckling av kärnkraften vid maktskifte

1:47 min

Om det blir maktskifte i nästa val kräver Vänsterpartiet inflytande över energipolitiken och avveckling av kärnkraften. Målet är att riva upp den borgerliga regeringens energipolitik, sade Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt i dag.

– Vi vill ha inflytande över energipolitiken och vi vill ersätta kärnkraften med förnybara energikällor och inte bygga någon ny kärnkraft i Sverige, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt svarade på frågor i dag vid en träff med riksdagsjournalister, apropå att Socialdemokraternas nye ordförande Stefan Löfven vill förhandla med regeringen om en uppgörelse över blockgränsen om energipolitiken.

De fyra regeringspartierna gjorde upp för tre år sedan om att tillåta att gamla reaktorer i Sverige kan ersättas av nya. Uppgörelsen desarmerade, i alla fall tillfälligt, den interna regeringskonflikten om kärnkraftens framtid i Sverige. Men nu syns den igen.

Regeringens mer kärnkraftvänliga partier, Folkpartiet och Kristdemokraterna, vill gärna försöka med en blocköverskridande uppgörelse med Socialdemokraterna, i hopp om att Stefan Löfven ska vara lika kärnkraftsvänlig som han var under tiden som ordförande för IF Metall.

Centern och Moderaterna har hittills sagt nej till förutsättningslösa överläggningar.

Socialdemokraterna, som också har interna motsättningar om energipolitiken, har kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas, även om det finns förbehåll. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt räknar med att kongressbeslutet innebär att Socialdemokraterna inte accepterar bygget av nya reaktorer. Och inte heller för att ersätta gamla.

– En viktig punkt för oss är att vi absolut inte kan tänka oss nya kärnkraftsreaktorer och vi vill inte ha uranbrytning i Sverige, säger Jonas Sjöstedt.