Nya larmsiffror om svält bland världens barn

1:14 min

Rädda Barnens världsorganisation presenterar i dag en ny larmrapport om tillståndet i jordens fattigaste länder, där undernäring och barnadödlighet fortfarande kan beskrivas med chockerande tal.

Mycket har gjorts de senaste åren med det enastående resultatet att antalet barn som dör före fem års ålder har minskat från tolv miljoner till drygt sju och en halv miljon.

Samtidigt dör fortfarande fler än två och en halv miljon barn om året av undernäring och relaterade sjukdomar. Det är 300 barn i timmen.

Enligt svenska Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin skulle detta kunna undvikas.

– Det är helt i onödan, vi vet vad som orsakar hungern, vi vet att det går att motarbeta hungern, säger hon.

Fattiga föräldrar har svårt att skaffa tillräckligt med mat, de har svårt att få tag i en doktor när barnet blir sjukt, som det ofta blir på grund av orent vatten och dålig hygien. Undernäring påverkar immunförsvaret och ökar sjukdomsrisken. Och nästan lika illa; de som överlever hämmas i växten, mentalt och kroppsligt.  Så drabbas enligt Save the Childrens rapport vart fjärde av världens barn.

– Konsekvenserna på sikt  blir oerhörda för både barn och länder, man ser minskad produktivitet i många av de här länderna därför att det här är barn som aldrig kan bli vuxna, säger Elisabeth Dahlin.

Den medicinska vetenskapen vet nu också att den större andelen undernäringsrelaterade dödsfall kan hänföras till kategorin milt till måttligt undernärda snarare än katastrofrapporteringens extremfall.

Rädda Barnen beräknar att 450 miljoner barn hamnar i någon av de här kategorierna det närmaste dryga decenniet då utvecklingen är ytterligt långsam med en reduktion av andelen drabbade på blott 0,6 procentenheter per år.