tisdag 21 februari

Samtalet: Jag lever med "drogen" hela tiden

Det enda Kristoffers liv gick ut på i tonåren var att få fram tid för att spela dataspel. Sömn, vänner, mat - allt fick stå tillbaka.

Redan som sjuåring fick han en spelkonsoll i present av föräldrarna, men det oskyldiga, roliga spelandet övergick snabbt till missbruk då han blev mobbad i skolan, spelandet blev en flykt undan en svårlöst situation.

-Jag flydde från en dålig känsla inom mig själv, jag hade en gott självförtroende men ingen självsäkerhet, tänker Kristoffer idag.

Både i hemmet och skolan började han ljuga och manipulera för att skapa tid för att spela, till slut ljög han om småsaker, av gammal vana. Fick han inte fram tid till spelandet klättrade han på vägarna, fick ångest och blev stressad.

-När jag satt som mest med spelandet gick jag i princip inte ut, berättar Kristoffer. Jag misskötte hygienen och lagade ungpannkaka för att maten skulle räcka länge.

Till slut fick Kristoffers mamma nog och hotade med att slänga ut honom ur hemmet om han inte tog hjälp.

Idag är Kristoffer spelfri, han känner sig trygg och stabil och behöver inte fly in i spelandet längre. Och livet är fullt av vänner, aktiviteter och resor. Viktigaste nyckeln till att blir fri var att sluta ljuga och istället säga som det är.

Snart är han klar med sin utbildning, ironiskt nog som ingenjör med IT-inriktining.

-Jag lever med "drogen" hela tiden, med sprutan i armen och testet är att inte trycka in den, berättar Kristoffer i Tendens Samtalet med Marie Hansson