Ronneby

Chefen på Cascades: "Känns väldigt tungt"

Det blev 48 000 kronor i dagsböter för arbetsmiljöbrott för Casades Djupafors chef som anses ha orsakat en 26-årings död.
– Det känns naturligtvis väldigt tungt, både för personalen och för mig själv, säger dömde vd:n Lennart Larsson.

Det var sommaren 2009 som 26-åringen klämdes ihjäl i en kartongmaskin.

I sin dom skriver tingsrätten att maskinen vid olyckstillfället innebar mycket allvarliga risker för de som arbetade vid den, bland annat eftersom skyddsutrustningen inte höll måttet.

Inga instruktioner
Vidare har 26-åringen aldrig blivit instruerad om riskerna på ett riktigt sätt och det saknades skriftliga instruktioner för arbetet med maskinen.

Med tanke på att det skett en liknande olycka 1999 anser tingsrätten att det är anmärkningsvärt att maskinen inte heller riskbedömts av företaget.

Levt om reglerna följts
Hade arbetsmiljöföreskrifterna följts, exempelvis genom en skyddsgrind som inte gick att kliva över skriver tingsrätten att 26-åringen som klämdes ihjäl, inte skulle ha kommit in i maskinen.

Avslutningsvis skriver man att den nu dömde chefen av oaktsamhet orsakat 26-åringens död.

Chefen besviken
Cascades Djupafors vd Lennart Larsson var när olyckan inträffade mellanchef och ansvarig för arbetsmiljön på företaget.

Han förnekar inte att anställda har vittnat om stress och om arbetsmiljöproblem.

– Men det är inget normaltillstånd anser jag, säger Lennart Larsson som tycker att åklagaren beskrivit företaget väl negativt.

– Vi har en genomsnittlig anställningstid på 17 år. Det tycker jag kan vara en liten indikation på att man åtminstone inte är missnöjd med sitt arbete.

Böta två miljoner
Företaget Cascade Djupafors AB ska betala en företagsbot på två miljoner kronor samt tillsammans med den dömde chefen betala 40 000 kronor var i skadestånd till den omkomnes pappa, mamma och syster.

Domen mot chefen på företaget är villkorlig och motsvarar enligt tingsrätten ett kortare fängelsestraff, men då man bedömer att den dömde inte kommer att fortsätta begå brott tvingas han istället betala 80 dagsböter på 600 kronor vilket blir 48 000 kronor.

Enligt vd Lennart Larsson ska ledningen diskutera om Cascades Djupafors ska överklaga domen. Senast 7 mars ska en överklagan vara gjord.