"Ahlin siktade in sig på splittring i regeringen"

2:02 min

Ekots utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg har lyssnat på hela debatten i riksdagen, där regeringens utrikesdeklaration presenterades.

Det var alltså den palestinska frågan som blev stridsfrågan i den här debatten?
– Ja, man kan väl säga att Urban Ahlin siktade in sig där man har sett splittring, och ser splittring, och oenighet i alliansregeringen, nämligen Israel-Palestina-konflikten. De anklagade regeringen för att ha låtit Folkpartiet hålla i taktpinnen i den här frågan.

– När Carl Bildt kom upp och sa att det är de folkrättsliga kriterierna som gäller för svenska erkännanden av andra länder – de som i decennier gällt svenska erkännanden – och att Palestina inte uppfyller kriteriet att ha kontroll över sitt eget territorium, så sa Urban Ahlin att det var bra att få beskedet att det är de kriterierna som gäller.

Var den här striden väntad?
– Det har väl inte varit aktuellt med ett svenskt erkännande. I Europa är det Island som erkänt, men de har andra grunder för ett erkännande. Men det var väl kanske inte alldeles oväntat.

– Det kom en debattartikel i morse där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet gemensamt krävde ett erkännande av Palestina. Här fanns något att sikta in sig på.

En fråga som Carl Bildt tog upp var ju diktaturen i Damaskus, Syrienfrågan alltså, vad sa man där?
– Det uttalades mycket stark oro från alla håll. I den frågan rådde enighet, samfälld stark oro för ett fullskaligt inbördeskrig och följderna i regionen. Samtliga krävde att Bashar al-Assad ska avgå.

– Sverige är nu med i bildandet av en internationell vängrupp för Syrien, detta uppskattades av oppositionen.

– Det kom också i utrikesdeklarationen, kanske den enda nyheten i deklarationen, att det ska tillsättas en svensk ambassadör för kontakterna med den syriska oppositionen.

Ekot