Storgräl i riksdagsdebatten om palestinier

2:05 min

I regeringens utrikesdeklaration, som presenterades i dag, sägs ingenting om ett svenskt erkännande av Palestina som stat. Regeringspartierna är splittrade i frågan och det utnyttjades ordentligt av Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin.

– Vad vi ser här är en regering som är paralyserad, en regering som inte klarar av att anvisa riktning och vilja. Av ett skäl: man är otroligt splittrad, sa Urban Ahlin.

Av regeringspartierna har Centerpartiet uttalat sig för ett svenskt erkännande av Palestina. Från Folkpartiet hörs något helt annat, sa Urban Ahlin.

– Jan Björklund säger att Sverige inte kan erkänna staten Palestina förrän det finns ett fredsavtal mellan Israel och Palestina. Och förlåt mig, herr utrikesministern, men det är hål i huvudet.

Fredrik Malm försvarade Folkpartiets linje.

– En förutsättning för en långsiktigt hållbar palestinsk stat, som också överlever dagen därpå efter ett erkännande, är förstås att ha ett fredsavtal. Detta är inte att ha hål i huvudet, detta är att ha huvudet på skaft.

Utrikesminister Carl Bildt svarade att kontrollen över eget territorium är ett villkor för erkännande. Dessutom är verkligheten inte så enkel, enligt Bildt.

– Palestinierna kan hålla val. Dagen därpå kan den israeliska armén arrestera var och en som blir vald. Banalisera inte bort ockupationens realitet, sa Bildt.

Carl Bildt markerade i regeringens skrivna utrikesdeklaration stödet för de fängslade journalisterna i Etiopien.

– De bör försättas på fri fot.