Grekisk statsbankrutt närmar sig efter nytt besked

1:42 min

Eurozonens finansministrar håller i kväll ett telefonmöte om krisen i Grekland. En statsbankrutt tycks närma sig allt mer. Detta sedan ledaren för ett av de största grekiska partierna i eftermiddags förklarat att han förbehåller sig rätten att omförhandla villkoren för räddningspaketen efter nyvalet i Grekland i april.

Det skriftliga beskedet från Antonis Samaras i eftermiddag blev ännu en utmaning mot de internationella långivarna.

De hade krävt att de stora politiska partierna i Grekland skulle förbinda sig till att hålla sina överenskommelser även efter det parlamentsval som ska arrangeras i Grekland i april.

Grekland fick ett jättelikt räddningspaket av de övriga euroländerna för två år sen. Det har inte räckt. De stora reformer som Grekland utlovade då har inte genomförts.

Nu behöver Grekland ett nytt och ännu större räddningspaket, minst 130 miljarder euro den här gången.

Men innan det nya paketet betalas ut vill alltså långivarna ha skriftliga garantier för att Grekland den här gången ska hålla sin del av överenskommelsen.

I eftermiddags kom till sist ett skriftligt besked från ledaren för det stora konservativa partiet Ny Demokrati som leder alla opinionsundersökningar inför valet.

Han lovar att stå bakom målen med räddningspaketet. Men läser man vidare inser man att han förbehåller sig rätten att förhandla om hela överenskommelsen om hans parti vinner valet i april.

"Policyförändringar kan bli nödvändiga" efter valet, skriver han.

Frågan är om eurozonens finansministrar kommer att nöja sig med det vid telefonmötet i kväll. Troligen inte.

Det är bara ett par dagar kvar till dess det är för sent att rädda Grekland undan statsbankrutt.

Allt fler ledare inom eurozonen har börjat förklara att det inte längre skulle vara en katastrof om Grekland lämnar eurozonen.