Blekinge

Fler ungdomar får socialbidrag

1:50 min

Antalet unga människor som får socialbidrag ökar i hela Blekinge. Det visar statistik från Sveriges kommuner och Landsting.
Enligt Socialförvaltningen i Karlskrona är det den höga ungdomsarbetslösheten som ligger bakom ökningen. I Blekinge är nästan 30% av ungdomarna mellan 18 och 24 arbetslösa.

- Ja det är ju trist. Jag hade gärna haft ett jobb, och fått en inkomst, säger Rasmus Jacobsen.

Rasmus Jacobsen är 19 år och har varit arbetslös sedan han slutade gymnasiet för ett halvår sedan. Rasmus Jacobsen går på arbetsförmedlingen och han hoppas kunna hitta jobb som kock.

- Jag har inget arbete just nu, men ska söka sommarjobben som finns ute på arbetsförmedlingens hemsida.

Socialbidrag ökar bland unga
Eftersom Rasmus Jacobsen bor hemma hos sin mamma och inte har så stora utgifter klarar han sin försörjning, men andelen ungdomar som ansöker om socialbidrag för att klara sin försörjning ökar i hela Blekinge, enligt statistik från Sveriges kommuner och Landsting.

Margaretha Jansson, ansvarig på Socialförvaltningens ekonomisektion i Karlskrona, menar att det ökande antalet unga socialbidragstagare beror på den höga ungdomsarbetslösheten.

- Man fördröjer utvecklingen in i vuxenlivet när man inte kan försörja sig och inte kommer ut på arbetsmarknaden, säger hon.

Utbildning och praktikplatser
Kommunalrådet Mats Lindbom (C) har ansvar för arbetsmarknadsfrågor i Karlskrona. Trots det dystra arbetsmarknadsläget ser han möjligheter att bryta den negativa utvecklingen.

Karlskrona kommun har startat flera nya program med både praktikplatser och utbildning för att mota ungdomsarbetslösheten. Men att helt bli av med arbetslösheten tror Mats Lindbom är omöjligt

- Målsättningen är naturligtvis att komma så nära noll som möjligt. Men det vore orealistiskt att säga att vi kommer komma till ett läge helt utan arbetslöshet. Vi lever i en oerhört globaliserad värld, där mycket av de enklare jobben och enklare produktion sker i andra delar av världen, säger Mats Lindbom.

Christian Lagebrant
christian.lagebrant@sverigesradio.se