Nicolas Sarkozy gav besked om presidentvalet

2:02 min

I Frankrike meddelade president Nicolas Sarkozy på onsdagskvällen att han ställer upp för omval. Han gav beskedet på en av de stora tv-kanalerna.

– Ja, jag är kandidat i presidentvalet, sa Nicolas Sarkozy. Jag fattade mitt beslut för flera veckor sedan, därför att vi befinner oss i en djup kris sedan flera år, och att inte ställa upp vore att svika sin post.

– Skulle ni kunna tänka er en kapten på ett skepp mitt i en storm, som säger "tyvärr, jag är trött, jag avgår och slutar", frågade Sarkozy.
 
Så är då Sarkozy på banan, och nu kommer kampen att hårdna rejält inför den första valomgången den 22 april. Ett tiotal presidentkandidater ställer upp, men den allvarliga utmanaren för Frankrikes nuvarande president blir socialistpartiets Francois Hollande, som enligt alla opinionsmätningar hittills är mest populär.

Sarkozy kommer att försöka återvinna de franska väljarna på sin erfarenhet som ledare, och på den punkten direkt utmana Hollande, som aldrig ens har varit minister. 

Frankrikes president sa att om han blir omvald, så kommer han att låta fransmännens röst höras genom folkomröstningar. Den första ska i så fall gälla arbetslöshet, utbildning och ersättning till arbetslösa.

Sarkozy har många motståndare som verkligen avskyr honom, men vad som kommer att väga tyngst veckorna före själva valögonblicket, återstår att se. De kommande dagarna väntar kampanjtal i Annecy och Marseille. Och orden "arbete" och "ansvar" kommer att repeteras ofta.