SÄVSJÖ

Vännen i chock efter kidnappning

2:11 min

Kidnappningen av den 15-åriga flickan i Sävsjö handlar inte hedersrelaterat våld. Det säger en god vän till den pappa som misstänks för kidnappningen.

Den 15-åriga flickan blev bortförd av flera maskerade män från familjen i Sävsjö kommun där hon var familjehemsplacerad förra helgen.  Nu uppmanar vännen pappan att ge upp och överlämna sig till polisen. Vännen, som vill vara anonym, är chockad i dag.
- Jag har inte sett att det ha varit på väg att ske.

Han var anställd hos den nu misstänkte pappan, i hans företag, förra året. Han sa upp sig på grund av ett nytt jobb men han fortsatt ha kontakt med pappan. Men så plötsligt bröts kontakten förra veckan. Pappan och familjen gick inte att få tag på. Ingen svarade i telefon eller på e-post. Företagets lokaler var låsta och nedsläkta.

I går fick vännen veta att pappan var misstänkt för kidnappningen av sin egen dotter. Vännen beskriver pappan som en driftig företagare. Positiv, humoristisk, vänlig - raka mostsatsen till den bild som nu ges i media.
- Det är absolut inte någon torpedtyp, absolut inte. Han är inte våldsam till sin karaktär. Han är inte muslim, det har ingenting med islam att göra. Till mig har han många gånger tagit avstånd till den typen av kultur, han har inte gillat det.

Företaget som pappan driver är ett finansföretag som håller på med valutaväxling och vännen som vi pratat med tror att kidnappningen och familjens försvinnande mer har och göra med pengar än med hedersfrågor och ett eventuellt giftermål för flickan i hemlandet Irak.
- Jag tror risken är större att det handlar om pengar. Det är stora pengar i omlopp i sådana sammanhang.

Vännen tror att familjen finns kvar någonstans i Europa. Han tror inte att dom orkar fly hur länge som helst. Nu uppmanar han pappan att ge upp.
- Jag har svårt att tro att hela familjen klarar av att vara på flyende fot under en längre tid. Det tror jag inte håller.
- Pappan borde vända sig till polisen och ge upp. För sin familjs skull.