Syrier kluvna till protester och väpnat motstånd

2:50 min

Att delta i demonstrationer mot regimen i Syrien är förknippat med stora risker. Men det anordnas också ofta manifestationer till stöd för regimen och armén. Vår korrespondent var på en sådan manifestation i centrala Damaskus i går.

Grupper av unga killar dansar dabke i ring, och ett par hundra människor, de flesta unga, har samlats på ett av Damaskus stora fontäntorg med flaggor och bilder av ledaren Bashar al-Assad.

Plötsligt dyker fyra bussar upp. De är fullastade med triumfatoriskt vinkande soldater. Det går ett sus genom folksamlingen som börjar applådera och ropa ”Gud bevare armén”.

En av dem som applåderar soldaterna är 29-åriga Manal.

– Du ska inte tro att vi har beordrats att gå hit, jag är här av fri vilja för att visa att jag älskar vår president och vår armé, säger hon.

– Det är många som vill förstöra Syrien och slita landet i stycken, men våra verkliga vänner är Ryssland och Kina.

Jag går tre kvarter från demonstrationen till ett möte på ett kafé med en ung kvinna, Sara, också hon 29 år. Men det är som om Sara och Manal levde i två olika världar. I Saras ögon ser regimen ut som förlorare i dag.

– När demonstranter trotsar militärens kulor har regimen förlorat, säger Sara, som själv bara deltagit i ett fåtal demonstrationer. Det är förknippat med livsfara, säger hon. Många av de unga regimmotståndare som sitter på kaféet medger att de aldrig vågat gå på någon av de demonstrationer som hålls nästan varje kväll i förorterna.

De flesta är också kluvna till revolutionens militarisering. Det väpnade motståndet, som Sara tror har vänt många tveksamma mot upproret, men själv ger hon regimen hela skulden. Det här började fredligt, men regimen valde att använda stridsvagnar och krypskyttar.

– Men jag är kluven, säger Sara.

Medan vi sitter på kaféet kommer en av hennes manliga vänner och bjuder oss till premiären av George Orwells Djurfarmen som han sätter upp på en liten teater i en privatskola.