Sir George Martin-pris till Nils Landgren

Idag meddelade styrelsen för Sir George Martin Music Award, priset som är uppkallat efter den världskända Beatlesproducenten, att årets pristagare och mottagare av 100 000 kronor är Nils Landgren. Mitt i musiken fick tag i honom för en intervju.

- Det känns jättebra, fantastiskt!

I motiveringen står det att du är orädd. På vilket sätt?

- Kanske för att jag gör en massa saker utan att riktigt tänka efter jämt. Jag vill gärna testa om saker fungerar, och det kan man först veta om man testar det.

Även om Nils Landgren bor i Skåne har han fått några dagar ledigt i Stockholm efter att han var på grammisgalan tidigare i veckan. Nu tilldelas han alltså Årets Sir George Martin music award, uppkallat efter den framgångsrika Beatlesproducenten - ett band som Nils Landgren själv säger har betytt mycket för hans eget musikaliska liv. Och visst verkar han glad, Nils Landgren.

Men inte bara för att han ser det som ett kvitto på att juryn tycker att han kan spela. Motiveringen nämner också Nils Landgrens roll som ambassadör för den svenska jazzmusiken. Och visst har Nils Landgren en stor del i den svenska jazzens popularitet, inte minst i Tyskland.

- I början av 90-talet började jag jobba i Tyskland, och insåg att det fanns över 80 miljoner människor i Tyskland, mot 9 miljoner här. Jag insåg också att det fanns ett stort intresse för vår typ av improviserad musik. Så småningom fick jag ett skivkontrakt och det innebar också att många musiker som jag arbetade med blev uppmärksammade och fick en chans att vidga sina karriärvyer utanför Sverige. på det sättet kan man nog säga att jag gått längst fram en stund, säger Nils Landgren.

Förutom det egna musicerandet har Nils Landgren också arbetat i en mer tillbakadragen roll, som konsertarrangör och projektledare. Han försöker också öppna den svenska marknaden för tyska artister, som ett sätt att ge tillbaka något av det han själv fått uppleva i Tyskland.

Det är inte helt lätt, det finns en misstro mot tysk jazz - en bild Nils Landgren vill förändra och som han oftast gör genom spelprogrammet "Nisses hörna" på Stockholms kulturhus. Men just idag är det inte riktigt sådana bekymmer som upptar hans tankar.

- Jag ska faktiskt... det låter ju otroligt banalt, men jag tänker ta tillfället i akt och åka till Ikea och köpa ett par kontorsstolar. Jag sitter så illa på de jag har hemma, säger Nils Landgren.

Motiveringen i sin helhet lyder:

"Nils Landgren är en outtröttlig ambassadör för den svenska musiken. Likt en upptäcktsresande korsar han alla gränser – såväl genre som geografi. Så som George Martin en gång ledde ”the British Invasion” så har Nils Landgren anfört en svensk jazzvåg. En mångsidig, orädd och entusiasmerande musiker som från sin skånska bas ser en värld utan gränser."

Priset som är på 100 000 kronor delas ut i maj.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sverigesradio.se