Flera fall av mässling i Järna

1:57 min

Fyra fall av mässling har konstaterats i Järna och nu uppmanar Smittskyddsläkaren på landstinget skolor och vårdcentraler i Järna att vaccinera så många som möjligt. Det är färre i Järna som vaccinerar sig än i övriga landet.

Monica Vlasak som besökte barnavårdcentralen  i Järna idag är inte särskilt orolig, men hon tycker att det är svårt att få nyanserad information om vaccination.

– Jag funderade väldigt mycket innan jag valde att vaccinera Imre. Jag tycker det är svårt att hitta opartisk information. Antingen är det "vaccinera, det är absolut inget farligt!" eller så är det en massa skrämsel.

Mässling är en väldigt smittsam, luftburen sjukdom. Den kan vara dödlig för små barn eftersom den kan orsaka hjärnhinneinflammation, och därför ingår mässling i barnvaccinationsprogrammet i Sverige.

Det krävs en vaccinationstäckning på över 95 procent för att risken för större utbrott ska förhindras. Och vaccinationstäckningen i landet är bra, 96 procent av alla barn är vaccinerade.

Men i Järna är det annorlunda. Helena Hervius Askling är biträdande smittskyddsläkare på landstinget:

– Det är färre som är vaccinerade i Järna, det är ungefär en 88-procentig täckning i området och kommer det in smitta så sprids det lätt.

Därför uppmanar nu Smittskydd Stockholm skolor och barnavårdcentraler i Järna att vaccinera så många som möjligt, för att undvika ett större utbrott.

Det är ovanligt med mässlingutbrott i Sverige men det händer då och då att en smitta bryter ut. 1996 drabbades Järna och då insjuknade 235 personer, var femte av dom fick komplikationer till följd av sjukdomen, dom flesta var dock relativt milda.

På barnavårdcentralen i Järna är man beredd att ta emot de som vill vaccinera sig och har mässlingvaccin inne, det säger Britt Tygesén, verksamhetschef på vårdcentralen i Järna.