Självständighet ingen självklarhet för Skottland

2:47 min

Storbritanniens premiärminister David Cameron reste igår till Edinburgh i Skottland för att för första gången diskutera den folkomröstning om självständighet som skottarna tänker hålla 2014. Efter mötet med ledaren för den skotska regeringen beskrev Cameron situationen som frustrerande.

-- Jag vill ha en enkel fråga till det skotska folket. Vill ni vara en del av Storbritannien eller vill ni lämna? Men på den fronten kom vi inte särskilt långt och det är frustrerande, sa David Cameron till BBC.

Uttalandet gjordes efter mötet med försteministern Alex Salmond i går kväll. Salmond själv vill avvakta utformningen av omröstningen och har öppnat för ett tredje alternativ på valsedeln där skottarna får ett utökat självbestämmande men fortfarande inom Storbritannien. Han gillar inte att Cameron har synpunkter på hur valet ska gå till.

Man ska inte vara frustrerad över att det skotska folket ska få ha synpunkter på hur processen om deras framtid ska gå till. Han ska inte försöka kidnappa vår remissrunda, sa Alex Salmond efter mötet.

Cameron inledde sitt besök i Edinburgh med ett passionerat tal om varför den drygt 300 åriga unionen ska fortsätta.

Lite överraskande sa David Cameron att han mycket väl kunde tänka sig utökat skotsk självstyre men först efter att skottarna röstat nej till självständighet. Redan idag har det skotska parlamentet ganska stora befogenheter att lagstifta inom områden som utbildning, hälso- och sjukvård, jordbruk och rättsväsendet.

Men Alex Salmond är skeptiskt, i folkomröstningen om utökat självstyre 1979 lovades skottarna just detta om de röstade nej. Men av de löftena blev det intet, säger han.