S vill utöka skyddet för elever

1:22 min

Våldtäktsmisstankarna mot en skolanställd på en gymnasieskola i Bålsta, som Upplandsnytt kunde berätta om i förra veckan, har nu aktualiserat frågan om registerkontroll.

Pyri Niemi, socialdemokratisk riksdagsledamot från just Bålsta, tycker att lagen även borde omfatta personal inom gymnasieskolan och inte bara förskola och grundskola.

Personal som söker jobb inom gymnasieskolan behöver inte visa upp utdrag ur belastningsregistret, något som är obligatoriskt enligt lag att göra inom förskola och grundskola.

– Det är ju ändå elever som är minderåriga som går i gymnasieskolans årskurs ett och två. Därför tycker jag det vore bra om man genomför den här kontrollen på samma sätt som man gör inom förskola och grundskola, säger Pyry Niemi.

Som Upplandsnytt kunde berätta i förra veckan så omhäktades en skolanställd på en gymnasieskola i Bålsta, misstänkt på sannolika skäl för flera fall av våldtäkt och sexuella övergrepp på flera av skolans elever.

Mannen är tidigare ostraffad, men händelsen har väckt frågan om att skollagen nu bör ses över.

Alla som söker jobb inom förskola och grundskola måste idag visa ett utdrag ur belastningsregistret. Där står vilka eventuella brott personen har dömts för.

Bestämmelserna regleras i skollagen, och syftet med kontrollen är att stärka barn och ungdomars skydd mot bland annat sexuella övergrepp.

Men kraven på registerutdrag gäller alltså inte inom gymnasieskolan.

– Det är väl viktigt att det finns en bra kontroll kring det här, så inte barn och ungdomar i onödan eventuellt exponeras för den här typen av personal som finns i riskzonen för aktiviteter som inte är bra för eleverna, säger Pyry Niemi, socialdemokratisk riksdagsledamot från Bålsta.

På utbildningsdepartementet säger man att regeringen just nu ser över om lagen behöver ändras och gälla även gymnasieskolan, och ett förslag väntas komma före sommaren.

Thomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se